You are here

Sensei Kobayashi Hiroaki:Minden összefügg mindennel!

Kobayashi

A Berek József mester vezette Viharsarok BUDO SE Aikido Szakosztálya nyolc évvel ezelőtt már vendégül látta Hiroaki Kobyashi aikido mestert. A hatdanos mester édesapja nyomdokain halad. Járja világot, és segíti az aikido művelőit a fejlődésben. Magyarországon több,mint harminc klub tartozik a Kobayashi DojokEgyesületébe. Zsúfolásig telt sportcsarnok, több, mint kétszáz résztvevő  bizonyította Békéscsabán is, hogy sokan elismerik Hiroaki Kobayashi tudását.

– Nyolc évvel ezelőtt találkoztunk Békéscsabán, semmit nem öregedett, semmit nem változott…Emlékszik még erre a látogatására?

– Sajnos annyira már nem emlékszem.

– Akkor is megjegyeztük, hogy könnyű és egyben nehéz egy neves mester fiaként, sőt, szinte küldötteként járni a világot.

– Nagyon élvezem, amit csinálok, úgy hogy ez nem jelent nehézséget a számomra.

Kobayashi

– Mennyire önálló az  edzéstartásban,és mennyire követi édesapja módszerét?

–  Nincs semmifélenyomás édesapám részéről. Magát az aikido-val foglalkozást is én választottam, pedig adódtak más lehetőségek is előttem..

– Oktat puszta kezes és tradicionális fegyveres technikákat is. A mai világban melyiknek van nagyobb szerepe?

– Mind a kettő hozzátartozik az aikido-hoz, így egyiket sem lehet a háttérbe szorítania másik rovására. Itt minden kapcsolódik mindenhez. A kard  a puszta kézhez, a bothoz, minden összefügg mindennel.

Kobayashi

– Régi ismerősöket oktat. Lát e fejlődést az évek alatt?

– Minden évben jövök Magyarországra, és más instruktorok is jönnek. Látható a fejlődés,és az itteni oktatásom egyikfontos szempontja az, hogy ugyanazt a szintet hozzák az itteni tanítványok, mint amit Japánban megkövetelnek.

– Könnyen tanulnak a magyar aikidosok, vagy ösztökélni kell Őket?

– Őszintén és jól tanulnak!

– Járja a világot,egy évben mennyit tartózkodik Japánban és mennyit külföldön?

– 3-4 hónapot tanítok külföldön, s a többi időt Japánban. Otthon saját dojom van.

– Mennyiben különböznek a japán tanítványok az európai átlagtanítványoktól?-

– Szerintem ugyanolyanok, nem érzek különbséget!

Kobayashi

– Igénye le másfajta oktatási módot a nem japán tanítványok oktatása?

–  Szerintem nem igényel, ez a másfajtaság eltűnik a dojoba belépéskor. Az etikettet, a sok szabályt, a viselkedést mindenki betartja, és így nagyjából egyformán kezelhetőek az emberek.

– Tavaly Kyotóban több japán aikidos csoportot is megtekinthettem a Butokuden-ben. Nekem úgy tűnt, hogy ott jóval magasabb volt a hölgyek aránya,mint  békéscsabai szemináriumon.

– Ez biztosan az itteni edzők hibája!(derültség). A BUDO-n belül az aikido mindig is híres volt arról, hogy magas a gyakorlók között a hölgyek aránya.

– Az év hátralévő részében hogyan alakul a programja?

– Oroszország, Svédország, Kína a további útvonal az év második felében.

Kobayashi

– Kérem, fogalmazza, meg,hogy egy laikus kezdőnek miért érdemes egy aikido klubba lejönni?

– Bárki épes elsajátítani. Minden részét,mind a két oldalát a testnek megmozgatja. Nincs versenykényszer, nincsenek versenyek,ez az”izgalom” kimarad belőle. Így nincs lehetőség arra, hogy valaki vereséget szenvedjen. A tanárral úgy lehet gyakorolni,mint egy másik társsal.

A riport elkészítője köszöni Szabó Balázs mester fordítói
segítségét!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: