You are here

Post-K számítógép: Újabb csúcstámadásra fel! – Interjú

Ismét mérföldkőhöz érkezett a számítástechnikai ipar. Bejelentésre került a korának meghatározó darabjának tartott K-számítógép utódja, a Fugaku, mely nevét a japán Fuji-hegy inspirálta. A szimbólum érthető: „a legmagasabb csúcs”. – Interjú Toshiyuki Shimizuval.

A szuperszámítógépek tömérdek mennyiségű adat feldolgozására képesek másodpercek alatt. A nevében szereplő „K” betű is erre az egészen egyedülálló sebességre utal. A japán „kei” (K) szó jelentése 10 kvadrillió, vagyis ennyi számítást tud elvégezni egy másodperc alatt a számítógép. Az új modellel most ezt a számot szeretnék megugrani. A Post-K a tervek szerint 2021 vagy 2022-ben jelenhet meg.

A cél egészen megdöbbentő: A korábbi modell teljesítményének több, mint százszorosát kívánják elérni a 150 ezer nagy teljesítményű, Fuji processzorral. A pontos tervekről Toshiyuki Shimizu, a fejlesztés vezetője mesél, aki már az előző modell megalkotásában is aktívan részt vett.

A RIKEN – Fujitsu fejlesztésű K-szuperszámítógép Forrás: fujitsuhungary.hu

Az alábbi interjút Haruka Mori, japán újságíró készítette.

  • A Fujitsu április 15-én jelentette be, hogy elkezdik megépíteni a Post-K-t. Mit lehet tudni erről a projektről?

Toshiyuki Shimizu (TS): A Post-K-t a K-számítógép utódjának szánjuk, mely a RIKEN és a Fujitsu közös fejlesztése lesz. Az előd magasra tette a lécet. 2011-ben felkerült a TOP500-as szuperszámítógépek listájára azzal, hogy kétszer is sikerült elérnie a legmagasabb teljesítményt.  Reményeink szerint sikerül túl tennünk saját magunkon és elérhetővé válik a hőn áhított százszoros teljesítmény elérése.

  • Mely szakaszában vesz részt a Post-K fejlesztésében?

TS: A rendszerfejlesztés vezetőjeként a hardver megalkotásán dolgozom.

  • Olyat próbálnak meg elérni, amit még senki. Mi okozza a legnagyobb fejtörést?

TS: Amennyiben valóban komolyan gondoljuk a céljainkat, akkor semmilyen hiba nem elfogadható. A maximális teljesítmény érdekében minden processzornak hibátlanul kell működnie és minden eszközöknek egymással tökéletes összhangban kell együttműködniük. Ehhez folytonos minőségi és folyamati ellenőrzés szükséges úgy, hogy közben az ütemtervvel sem csúszunk meg.

  • Az új teljesítmény új eszközöket is igényel. Mit tart a legizgalmasabbnak a kutatások, fejlesztések során?

TS: Nagy könnyedséget és felszabadulást jelent, hogy a Post-K fejlesztését teljes mértékben ránk bízták. Ez azt jelenti, hogy teljesen szabad kezet kaptunk, nem kell igazodnunk senki elképzeléseihez sem, így mondhatni bármit kipróbálhatunk. Megpróbálunk élni a lehetőséggel, hiszen jelenleg erős verseny zajlik a technológiai fejlesztések piacán.

  • Ön részt vett a K-számítógép fejlesztésében is?

TS: Igen, az én feladatom volt a processzorcsatlakozások kialakítása. Ez kulcsfontosságú terület a CPU-k működésének szempontjából. Egészen önkívületi állapotba kerültem, amikor először sikerült elérnünk a tesztek során a megálmodott teljesítményt.

  • Mely területek kamatoztathatják leginkább a szuperszámítógépek kínálta lehetőségeket?

TS: Úgy gondolom széles területet fedhetünk le vele, így az energiaszektortól egészen a gyártóiparig tudják majd hasznosítani a számítógépet.

„Ezek az egyedülálló szuperszámítógépek globálisan lesznek képesek javítani az életminőségen, a számítástechnika világában pedig új kapukat nyithat meg.” – Toshiyuki Shimizu Forrás:computerworld.hu
  • Mondhatjuk, hogy a Post-K-val megcélozzák a világ legerősebb számítógépének a megépítését?

TS: Relatív, hogy mit nevezünk legjobbnak. Bízom benne, hogy több szempontból is sikerül elérnünk ezt a megtisztelő „titulust”. Mindenek előtt a célról nem vehetjük le egy pillanatra sem a tekintetünket. Lépésről lépésre kell elérnünk a kitűzött célokat. Jelenleg a legfontosabb, hogy elérjük a százszoros teljesítményt.

  • Mit várhatunk a Fujitsutól a szuperszámítógépek piacán?

TS: Több, mint 40 éves architektúrai fejlesztési múltra tekintenek vissza a Fujitsunál. Fő céljuk, hogy ezek a folyamatosan fejlődő rendszerek a jövő embereinek könnyítsék meg az életét azáltal, hogy pontosabb és gyorsabb számításokat, méréseket tesznek lehetővé. A Post-K projektben az ARM-architektúrát preferáljuk, ami lehetővé teszi a későbbi alkalmazási bővítéseket. A Fujitsunál is dolgoznak az alkalmazáskörnyezet fejlesztésén, ezzel téve lehetővé a minél szélesebb felhasználási terület elérését.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: