You are here

Phenjan rakétatesztje véget vethet a japán-észak-koreai óvatos tárgyalásoknak

la-na-missile-defense-pictures-002

Alighanem az óvatos észak-koreai és japán diplomáciai tapogatózások végét jelentheti, hogy az észak-koreai hadsereg – Kim Dzsong Un beleegyezésével – június 26-án “sikeres rakétatesztet” hajtott végre. Észak-Korea három rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki keleti partjáról, Vonszan városából.Szöul szerint 190 kilométer megtétele után csapódtak a Koreai-félsziget és Japán között fekvő tengerbe.

A dél-koreai védelmi minisztérium csupán annyit közölt, hogy egyelőre elemzik az adatokat, igyekeznek meghatározni a rakéták típusát és kideríteni annak okát, hogy Phenjan miért lőtte ki őket. Egy nappal később a KCNA (észak-koreai hírügynökség) reggeli adásaiban azt hangoztatta, hogy “igen nagy pontosságú harcászati rakéta tesztje a hadsereg kezébe kulcsot ad ahhoz”, hogy minden csapásmérő eszközt világszínvonalúra fejlesszen. “Ez áttörést jelent a védelmi kapacitásunkban.”A híradás kiemelte, hogy az egész kísérlet Kim Dzsong Un áldásával történt, ami a “Kedves Vezető Fiának nagy elégedettségét is kivívta.”

Tokió egyelőre még nem reagált az ügyben, ám elemzők szerint ez komolyan kihathat az észak-koreai és japán diplomáciai tárgyalásokra és eltörölhet minden eddig elért eredményt. Ugyanakkor már a rakétakísérlet előtti napokban is alábbhagyott a kezdeti lendület. Abe Sinzó miniszterelnök például leszögezte, hogy csak akkor megy egy észak-koreai körútra, ha majd az elrabolt japán állampolgárok ügye rendeződik. Valószínűleg a rakétateszt válasz lehetett Abe Sinzó kijelentésére, habár mások szerint Phenjan így fejezte ki nem tetszését Az interjú című amerikai film ellen, amely arról szól, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízásából merénylet készül Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un ellen. A rezsim háborús bűncselekménynek tartja a filmet.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: