You are here

Perelnek a volt „szexrabszolgák”

Doma-Miko

Dél-Koreában indítanak pert azok az idős nők, akiket állításuk szerint a második világháborúban prostitúcióra kényszerített a megszálló japán hadsereg. A koreai nők Japánban hasonló pert indítottak már, Dél-Koreában azonban ez az első kezdeményezés.

Tizenkét koreai idős nő, így a 86 éves Li Ok Szon, a szöuli központi kerületi bíróság közvetítésével beperelte a japán államot. Keresetükben a II.  világháborúban a megszálló japán hadsereg volt szexrabszolgáiként fejenként 100 millió von (mintegy 20 millió forint) kártérítést követelnek elszenvedett sérelmeikért.

A császári hadseregben „komforthölgyeknek” nevezett dél-koreai nők több esetben is indítottak hasonló pereket Japánban (nem sok sikerrel), Dél-Koreában viszont csak első esetben. A jelenlegi eljárás abban különbözik az előzőektől, hogy a szöuli bíróság a kereset beadásakor kezdetben közvetítő szerepet játszik, ám amennyiben a japán bíróság elutasítja a rendezési javaslatot, de a dél-koreai bíróság jogosnak ítéli azt, az alpereseknek külön japán bíróságon kell eljárást indítaniuk. A kezdeményezés valódi célja az lehet, hogy legalább egy bíróság megállapítsa a japán hadsereg felelősségét.

Kim Gan Von, a korai nők ügyvédje kijelentette, hogy ezeket a kényes ügyeket tulajdonképpen a két ország diplomáciájának kellene rendeznie. A jogvédő azt is jelezte, hogy más, prostitúcióra kényszerített nők képviseletére is készen áll.

Egyes történészek szerint a japán császári hadsereg a megszállt területek bordélyházaiban legalább 200 ezer nőt kényszerített prostitúcióra. A japán kormány 1993-ban bocsánatot kért, és sajnálatát fejezte ki amiért a hadsereg „közvetve, vagy közvetlenül” részt vett a jogsértésekben. Nem ismerte el azonban, hogy a korabeli japán kormányt felelősség terhelné a történtek miatt. Dél-Korea kártérítést követelne, ami Japán szerint nem jogos, mert a két ország között 1965-ben kötött megállapodás minden ellentétel rendez.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: