You are here

Perek pergőtüzében a TEPCO és az atomerőmű építői

 

A fukusimai atomkatasztrófa miatt költözésre kényszerült lakók perek tömkelegét indították az erőmű üzemeltetője és építői ellen.

Az utóbbi hetekben közel 1400 bírósági keresetet adtak be a fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) és az erőművet építő cégek ellen. Az atomkatasztrófa miatt lakhelyük elhagyására kényszerült lakók – akiknek nem csak az otthona, de egyben a munkahelye és egzisztenciája is megszűnt – úgy vélik, hogy az erőmű katasztrófájáért az építő cégek is felelősek, mert nem tettek meg mindent az erőmű biztonságáért. A perelt kártérítés összege jelképes, mindössze 100 Yen (220 Ft.), ám sokak szerint ez csak azt szolgálja, hogy a japán jog szerint a per nyerteseként nagyobb eséllyel indíthassanak újabb (esetleg összevont) pereket. A Toshiba, Hitachi és a General Electric azzal védekezik, hogy mindent elkövetett a negyven éven át kifogástalanul működő erőmű biztonságáért, s a földrengés, illetve a cunami okozta a katasztrófát.

Tavaly 1650 fukusimai lakos indított pert a TEPCO ellen. Ugyancsak keresetet nyújtottak be a Ronald Reagan repülőgép-anyahajó haditengerészei is, akik a mentésben részt vettek, és rákos megbetegedést kaptak. Azt kifogásolják, hogy a TEPCO nem tájékoztatta őket megfelelően a sugárzásveszélyről.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: