You are here

Pentagon: az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai fenyegetéstől

Jaff Cavis   

 Washington, 2017. július 5., szerda (MTI) – Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai rakétafenyegetéstől.

        Jeff Davis, a Pentagon szóvivője sajtóértekezleten szögezte le, hogy az amerikai haderő képes megvédeni az Egyesült Államokat attól a “születőben lévő” fenyegetéstől, amelyet a július 4-én tesztelt észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta jelent.

       A szóvivő utalt arra a múlt hónapban végrehajtott sikeres kísérletre, amelyet egy amerikai katonai támaszponton hajtottak végre és amelynek során rakétaelfogó rendszerrel elhárítottak egy szimulált észak-koreai interkontinentális ballisztikusrakéta-támadást.

      A sajtóértekezleten Davis elítélte és a térség destabilizálására irányuló kísérletnek minősítette a rakétatesztet, s elmondta, hogy Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, “amilyent még nem láttunk”.

      A The Washington Post című napilap közben arról írt, hogy a rakétakísérlet ténye felhívja a figyelmet Donald Trump külpolitikai tapasztalatlanságára, illetve a probléma “naiv megközelítésére”, továbbá arra, hogy az elnök egyelőre kudarcot vallott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fegyverkezési programjának megfékezése ügyében. A lap idézi Donald Trump január 3-án – akkor még megválasztott elnökként – közzétett mikroblog-bejegyzését, amelyben Trump azt ígéri, hogy Észak-Korea hiába fejleszt az Egyesült Államok partvidékét is elérni képes fegyverzetet, ez úgysem lehet sikeres.

       A július 4-én felbocsátott interkontinentális ballisztikus rakétáról (ICBM) szakemberek megállapították: képes elérni Alaszka partjait. Ahogyan Joby Warrick fogalmazott a The Washington Postban: ez “igazi ICBM” volt. A szakértő azért hozzátette: Phenjan ugyan előrébb tart a fegyverkezési programjában, mint ahogyan azt feltételezték, de még messze van attól, hogy nagy hatótávolságú rakétához alkalmas nukleáris robbanófejet fejlesszen ki.

      A The Washington Post című lap szerint szerint Barack Obama volt elnök még tavaly magánbeszélgetésben figyelmeztette Donald Trumpot, hogy valószínűleg Észak-Korea lesz az a legsürgetőbb probléma, amellyel elnökként szembe kell néznie. A lap naiv elképzelésnek nevezte azt is, hogy Donald Trump nyomást tud gyakorolni Kínára Észak-Korea ügyében.

       Az ENSZ Biztonsági Tanácsának – amerikai kérésre összehívott – rendkívüli tanácskozásán Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet hangsúlyozta: azok az országok, amelyek megsértik az Észak-Koreával folytatandó kereskedelemre és általában véve a gazdasági kapcsolatokra vonatkozó tilalmat, a továbbiakban nem folytathatnak kereskedelmet az Egyesült Államokkal. Haley leszögezte: Észak-Korea cselekedetei “gyorsan zárják el a diplomácai megoldás lehetőségét”. A diplomata hozzátette: az Egyesült Államok felkészült arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit. Haley közölte azt is, hogy Washington a következő napokban új szankciókat javasol majd Észak-Korea ellen.

(MTI nyomán)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: