You are here

Pacsinko – A játékgépek királya Japánban

Köztudott a japánokról, hogy számos dologért igazi megszállottként képesek rajongani. A pacsinko nevezetű, flipperszerű játékgép pont ezt a megszállottságot igyekszik kihasználni, nem is eredménytelenül.

A szerencsejátékoknak szerte a világon komoly kultusza van. A bődületes nyereményeket ígérő játékok és a mögöttük meghúzódó pszichológiai folyamatokról rengeteg tanulmány született már. Japánban a játéktermek legtöbbször forgalmas helyeken vannak jelen és külön érdekesség, hogy szinte mindig nyitott térrel tervezik meg őket, ezzel is elősegítve az érdeklődők becsalogatását. A klasszikus kártya, rulett, és kockajátékokon túl, Japánban egy egészen különleges játékgépnek sikerült közel 5 millió embert magába bolondítania. Ezt a játékot pedig úgy hívják, hogy pacsinko. A flipperszerű játékgép lényege, hogy minél több ezüstgolyót juttassunk el fogaskerek segítségével a gépezet közepébe. Lehet nem hangzik túl izgalmasan, a japánok ennek ellenére mégis képesek évente 200 milliárd ! dollárt bedobálni ezekbe a gépekbe, ami Las-Vegas kaszinóinak a harmincszoros bevételét jelenti.

Az addiktív hatásán túl más gondok is vannak a pacsinkóval. Régi kaszinó szabály, hogy „végül mindig a ház nyer” és ez alól ez a masina sem kivétel. Mivel Japánban – néhány sportfogadási formát és a lottót leszámítva – illegális a szerencsejáték, így a kaszinó tulajdonosainak trükközni kell az üzemeltetéssel. A több mint 10 ezer pacsinko szalon a jog „szürke zónájában” mozog. A szalonok jogi értelemben nem valós fizetők, pusztán közvetítők a golyók készpénzre váltása közti folyamatban.

Japán játékfüggők pacsinkóznak. Forrás: origo.hu

Természetesen az állam sem huny szemet a komoly gazdasági tényezővel bíró pacsinko szalonok felett. Rendeletben szabályozza ezen játékgépek működési feltételeit és a rajtuk keresztül elnyert pénzeket. Egy játékos hetente maximum három alkalommal játszhat, belépéskor adót kell fizetnie és legfeljebb 125 ezer forint értékű jent nyerhet a gépből.

A szigorú megszorítások ellenére úgy tartják, hogy a pacsinkóknak a jövőben is komoly sikerei lehetnek.

Inter Japán Magazin

Nagy Zoltán

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: