You are here

Óvatos próbálkozások a japán-észak-koreai kapcsolatok rendezésére

OB-XE979_smbc_E_20130424002316

Abe Sinzó szerint Észak-Korea beleegyezett, hogy újraindítsa a vizsgálatot az országban évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok sorsának ügyében. Cserébe Japán több, Phenjan elleni szankció feloldását ígérte.

A bejelentést megelőzően a két ország képviselői háromnapos egyeztetést folytattak egymással Svédországban. A tárgyalások fő témája a hidegháború idején, az 1970-es és 1980-as években elrabolt japán állampolgárok ügye volt. Az elrabolt japánokat annak idején arra kényszerítették, hogy segítsék észak-koreai kémek kiképzését. Ez a mai napig kényes téma Japánban és bizony egyfajta nemzeti tragédia. Abe Sinzónak, akinek politikájában fontos szerepet tölt be a nacionalizmus, különösen fontos, hogy pont kerüljön ennek az ügynek a végére.

Június 3-án Abe Sinzó kijelentette, hogy egy észak-koreai utat tervez, amellyel előlendítené a tárgyalásokat Phenjannal. Fumio Kishida már vizsgálja a lehetőségeket és azt, hogy milyen következményekkel járna egy ilyen túra.

Szöulnak természetesen nem tetszik ez a fordulat. A dél-koreai vezetés arra szólította fel Japánt, hogy garantálja az egységes álláspont tiszteletben tartását Phenjannal szemben a kommunista állam atomprogramját illetően. “Továbbra is ennek a szükségszerűségnek a fényében kísérjük figyelemmel a Japán és az Észak-Korea közötti tárgyalásokat” – áll a közleményben.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: