You are here

Oszaka (大阪市) látnivalói

Osaka Kansai régió központja, ipari, kereskedelmi és közlekedési központ. Japán harmadik legnagyobb városa Tokió és Yokohama után. A történelmi időkben Osaka legnagyobb várományosa volt annak, hogy az egyesített Japán politikai fővárosa legyen. Azonban a várost uraló Toyotomi Hideyoshi daimjót (nagyurat) Tokugawa sógun serege többször lerohanta, egészen addig, amíg a Toyotomi klánt teljesen kiirtotta. Ezzel Oszaka fővárossá váló esélyei megszűntek.

Osakai várkastély (大阪城, Ōsakajō)

 

A várkastély mintegy 60 000 négyzetméteres területen fekszik, ahol összesen 13 épület található, többek között a Toyokuni szentély is.

1583-ban Toyotomi Hideyoshi kezdte meg a várkastély építését védelmi feladatok ellátására. A komplexum 1598-ra készült el. Az építtető Toyotomi időközben meghalt, így a vár a fiáé, Toyotomi Hideyorié lett. 1600-ban Tokugawa Ieyasu megtámadta és legyőzte Hideyori seregeit, és a helyébe lépett. 1614-ben Tokugawa újabb támadást intézett Hideyori ellen, de nem tudtak bejutni a várba, így Tokugawa parancsot adott katonáinak, hogy a könnyebb bejutás érdekében töltsék fel a várárkot. 1645 nyarán Hideyori még egy utolsó kísérletet tett, hogy kiássa a várárkot, de Tokugawa újból elküldte seregeit, és a harcban Hideyori katonáival együtt elesett. A várkastély a Tokugawa családé lett, a Toyotomi család pedig kihalt.


Shinszekai
(新世界)

 

A shinszekai új világot jelent. A név onnan ered, hogy a világháború előtt ez a negyed volt Oszaka leginkább fejlődő része. A fejlődés azonban megállt a háború miatt, és utána sem folytatódott. A Shinszekai északi felét Párizs mintájára tervezték, a délit pedig a new yorki Coney-sziget mintájára. A negyed közepén álló Tsutenkaku Tornyot 1912-ben építették az Eiffel-Torony mintájára. A negyed most is a 60-70 évvel ezelőtti Japánt idézi.

 

Umeda felhőkarcoló (梅田スカイビル)

Az Umeda felhőkarcoló 173 méter magas. Két toronyból áll, melyeket a 39. emeleten lévő „lebegő kilátó” köt össze. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra.

 


Abeno Harukas felhőkarcoló
(あべのハルカス)

 

 

Az Abeno Harukas felhőkarcoló Japán legmagasabb felhőkarcolója. 300 méter magas, és a felső három emeletét kilátónak alakították ki. A legfelső, 60. emelet egésze üvegből áll, és bámulatos kilátást nyújt Oszakára. A felhőkarcolóban található Kintetsu bevásárlóközpont Japán legnagyobbika.


Sumiyoshi Taisha (
住吉大)

 

A Sumiyoshi Taisha Japán egyik legrégebbi sintó szentélye. A 3. században építették, még a buddhizmus elterjedése előtt. Teljesen japán, Sumiyoshi zukuri stílusban épült, nem volt rá befolyással más nemzet építészete. A szentélynek egyenes teteje van, szemben azokkal a szentélyekkel, amiket később építettek. A Sumiyoshi taisha a Japánban található több mint kétezer sumiyoshi szentély közül a legfontosabb. A főépülethez vezető úton egy gyönyörű híd, a Sorihashi található.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: