You are here

Összeomlásveszély a japán energiaellátásban

Összeomlásveszély a japán energiaellátásban

Életbe lépett a nyári energiaprogram, amely a 2010-es július-augusztus időszakhoz viszonyítva 5-15% energia megtakarítást ír elő.

A japán kormány szigorú energia megtakarítást ír elő a két legmelegebb nyári hónapra. Bár a takarékossági előírások a lakosságra nézve nem kötelezőek, országos baj esetén a kormány mindig számíthat a lojalitásukra. Már a tavaly nyári energiakrízis alkalmával is nagy önmérsékletet tanúsítottak, aminek köszönhetően csak részleges áramkorlátozásokat kellett bevezetni.

Mint ismeretes, 2011 március 11-én a 9-es erősségű földrengés és a szökőár nagy pusztítást végzett a japán fősziget észak-északkeleti területein. A fukusimai atomerőmű megrongálódása atomkatasztrófához vezetett, aminek következtében egy éven belül leállt az ország összes (szám szerint 54) atomreaktora.

Noda Josihiko miniszterelnök hosszas hezitálás után július 1-én elrendelte az Oi atomerőmű 3-as (majd később a 4-es) blokkjának újraindítását. Elemzők szerint ez valószínűleg a lakosság tűréspróbája is a nukleáris energiához való visszatérés útján. Az atomenergia ismételt felhasználása ellen több tüntetés zajlott az országban.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
https://interjapanmagazin.com/parlamenti-vizsgalat-emberi-mulasztas-okozta-az-atomkatasztrofat/

Parlamenti vizsgálat: emberi mulasztás okozta az atomkatasztrófát

A japán parlamenti bizottság vizsgálata szerint emberi mulasztás okozta a fukusimai atomkatasztrófát.

A parlament tényfeltáró bizottsága megállapította, hogy tavaly március 11-én a fukusimai atomerőmű balesetét a 9-es erősségű földrengés és a szökőár okozta ugyan, ám a baleset előrelátással elkerülhető volt, a következményei pedig megfelelő lépésekkel enyhíthetőek.

A bizottság leszögezte, hogy az atomerőmű építési konstrukciója kisebb földrengésre és alacsonyabb szökőárra készült. Bár a nagyobb biztonság megkövetelte volna, ezen az üzemeltető mégsem változtatott.

A vizsgálat a kialakult helyzetért egyértelműen a Tokiói Elektromos Műveket (TEPCO) és az atomipart felügyelő hivatalos szerveket tette felelőssé, akik nem tettek meg minden szükséges intézkedést az erőmű és a környék lakosságának biztonsága érdekében. Bár egy előzetes jelentés már bírálja a TEPCO-t, ez az első eset, hogy nyíltan kimondják a felelősségét.

Mint ismeretes, a földrengést és cunamit követően a fukusiami atomerőműben több robbanás történt, majd három  reaktorban leolvadtak a nukleáris fűtőszálak, s az erőmű jelenleg arra vár, hogy a végleges lehűlés után hatalmas anyagi ráfordítással betonszarkofágba temessék. Fukusima környezetéből több tízezer lakost kellett evakuálni, akik soha nem térhetnek
vissza otthonaikba. A környezetet ért sugárszennyezés az emberi szervezetre több mint száz évig veszélyes mértékű lehet. A kihalt települések környékén a termőföldek parlagon hevernek, az állattenyésztés megszűnt, s a tengeri halászat gazdaságtalanná vált.

Nakano
Inter Japán Magazin

/a BBC-nyomán/

 

Kapcsolódó cikkek:
https://interjapanmagazin.com/noda-a-fukushimai-krizisert-senki-sem-felelos/

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: