You are here

Őssejtek

Nagyot ugrott  őssejtkutatásban Japán.  Mindenekelőtt azonban fontos tisztázni azt, hogy mi is az őssejt és miért fontos ez számunkra? Mindezek után szó esik arról is, hogy Japán mit engedélyezett  kutatóinak.

Az őssejtek olyan sejtek, melyek a környezeti hatásoktól függően és sejtosztódás révén képesek speciális funkciókat ellátó sejtekké, illetve szövetekké alakulni és önmagukat ellátni.

4 típusát különböztetjük meg:

  • Totipotens őssejt: Más néven „mindenre képes” őssejt. Képes létrehozni az összes szövetet és szervet. A legtöbbre képes őssejt maga a petesejt, hiszen ebből fejlődik ki a szervezet minden szerve.
  • Pluripotens őssejt: Ez már csökkentett potenciával rendelkező őssejtek. Az embriót körülvevő burkon kívül, a későbbi felnőtt szervezet összes sejtét létre tudja hozni. Ilyen pluripotens őssejt az embrionális- őssejt.
  • Multipotens őssejt: Ez is csekélyebb képességűek, viszont ezek már a felnőtt szervezetben is megtalálhatóak. Ivarsejteken kívül, minden sejtet létre tud hozni. Ilyenek a szervezet szöveti őssejtjei.
  • Unipotens őssejt: Ez csak egyfajta sejttípus előállítására alkalmas, viszont képes a megújulásra, ami megkülönbözteti a nem őssejt testi sejtektől. Ilyen például az izom-sejt.

A gyógyászatban remekül feltudják használni úgy, hogy az őssejtek a károsodott területre juttatva regenerálják a sérült szöveteket.

Az őssejtekkel folytatott tudományos munkákról is beszélni kell.  Japán kutatók, több mint 10 éve rájöttek arra, hogy néhány genetikai tényező átprogramozásával a testi sejteket vissza lehet alakítani pluripotens őssejtekké. Ezt nevezik indukált pluripotens őssejteknek.

Nagyon merész dolgot engedélyezett Japán a Tokiói Egyetem egyik kutatási tervére vonatkozólag. De kizárólag, csak ezen egyetemnek lett engedélyezve az, hogy a kutatók emberi szerveket növesszenek állatok szervében.

Engedélyt kaptak a tudományos minisztérium illetékes bizottságától japán kutatók arra, hogy emberi szerveket növesszenek állatokban. Kutatásukban az emberi őssejteket állati embriókba ültetik be, amelyeket kihordanak az állatok – nyilatkozta Maeszava Ajako, a tokiói minisztérium igazgatója.

A kutatók most patkányembriókban megakadályoznák a hasnyálmirigy kialakulását, majd indukált pluripotens emberi őssejteket juttatnának az embrióba, hogy ott hasnyálmirigy fejlődjön ki.

Eddig világszerte csak úgy engedélyeztek ilyen fajta kísérletek, hogy az embriót néhány napon belül elpusztították. Azt ugyanis elakarják kerülni, hogy központi, vagyis agysejtek fejlődhessenek ki az állatokban az emberi őssejtekből.

A japán kutatók célja az, hogy a jövőben tudjanak segíteni azoknak az embereknek, akik szervdonorra várnak.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: