You are here

Osakában újabb oltóanyagot kísérleteztek ki, amely csökkenti a stroke kockázatát

Az Osaka-i Egyetem egyik épülete

A szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszereket oltás válthatja fel az Osaka-i Egyetem kutatói szerint.

    Az Amerikai Szívtársaság Hypertension című folyóiratában bemutatott közlemény szerint  japán tudósok eredményesen teszteltek egereken egy kísérleti vakcinát, amely védelmet biztosított a vérrögképződés ellen több mint hatvan napon keresztül, anélkül, hogy növelte volna a vérzés kockázatát, vagy autoimmun választ idézett volna elő. Az autoimmun válasz hiánya azért fontos, mert azt jelenti, hogy az egerek immunrendszere nem érezte az oltóanyagot “behatolóként”, amely ellen fel kellett volna lépnie.

  A vérrög által előidézett isémiás stroke-ot szenvedőknek sűrűn kell véralvadásgátlót szedniük, elkerülendő egy újabb stroke keletkezését.
A vakcina ugyanolyan jól működött, mint a szájon át szedett clopidogrel véralvadásgátló – közölte Nakagami Hironori, az Osaka-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.
Az oltóanyag kifejlesztése a naponta szájon át szedett gyógyszerek felváltására vagy kiegészítésére sok életet menthet meg, és segít megakadályozni a másodlagos stroke-ot és az esetleges szívrohamot – idézte Nakagamit az Eurekalaert tudományos hírportál.
“Sok stroke beteg nem szedi előírásszerűen a véralvadásgátlókat, ami miatt több esélye van egy újabb stroke kialakulásának. Az injekció egy nap megoldhatja ezt a problémát, mivel csak időszakonként kell beadni” – hangsúlyozta a kutató.
A kutatás nem áll le, és reményeink szerint öt-tíz év múlva megkezdődhetnek az oltóanyag klinikai próbái, de vannak differenciák az egerek és az emberek között abban, hogy az immunrendszer hogyan ismeri fel az oltást. Ezt a helyzetet meg kell oldanunk, és hiszem, hogy ez az oltóanyag nagyon ígéretes stratégiát jelent a másodlagos stroke megelőzésben – tette hozzá.

MTI nyomán

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: