You are here

Orosz közeledés Japánhoz

Az orosz duma szerint a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás emberiség elleni bűn volt, amely kivizsgálást kíván.

Amikor a II. világháború végén a háború vesztes Japán letette a fegyvert, a Szovjetunió a két ország közötti megnemtámadási szerződést megszegve megtámadta a japán Északi-szigeteket (Hoppó-rjódó) és szinte egyetlen puskalövés nélkül elfoglalta. Bár a szigetország mindent megtett a stratégiailag fontos kis földdarabok békés visszaszerzésére, attól a Szovjetunió és utódja, Oroszország is mereven elzárkózott. Ez miatt a két szomszéd máig nem kötött egymással békét.

Hírdetés

Japán a két ország közötti csúcstalálkozókat mindig az Északi-szigetek visszakapására élezte. Hiába, a „nagy szomszéd” hajthatatlan maradt. A két ország kapcsolatában beindult tavalyi enyhülés reményekkel tölthette el Tokiót: talán sikerül egyezségre jutni. Japán számára tehát szövetséges USA a legrosszabbkor vetette be az oroszellenes szankciókat (az Európai Unióval egyetemben). A szankciókhoz a szigetország csak szükségből, és meglehetősen kelletlenül csatlakozott. Putyin jó politikai érzékkel ekkor jelezte, hogy tárgyalni akar…

Hírdetés

Most egy másik szimbolikus közeledés történt Oroszország részéről. Az orosz duma elnöke, Szergej Nariskin a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadást szeretné kivizsgáltatni. A japánok másik fájó pontja, hogy e két várost 1945-ben jelenlegi szövetségesük, az Amerikai Egyesült Államok atombombával porig rombolta. Nariskin szerint a történtek kivizsgálás logikusan következik a náci báborús bűnök ellen évtizedek óta zajló hajszából és kárpótlási eljárásokból. Érveiben összevetette a náci bűncselekményeket a két városban történt tömeggyilkossággal. Kijelentette, hogy „Mint mindnyájan tudjuk, a két békés japán város lebombázása katonai szempontból nem volt indokolható”, és szerinte e nukleáris fegyver bevetése emberiség elleni bűnnek minősül. Majd hozzátette: „Úgy hiszem, hogy ezt a kérdést jogászok, nemzetközi jogi szakértők bevonásával alaposabban meg kellene vitatni, mert az emberiségellenes bűncselekményeknek nincsen elévülési idejük.” Kijelentésével Moszkva kínos emlékeket kavart fel. A két várost lebombázó néhai ellenség ma szövetségesként biztosítja Japán védelmét.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Érdekelheti még:

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: