You are here

Orosz közeledés Japánhoz

Az orosz duma szerint a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás emberiség elleni bűn volt, amely kivizsgálást kíván.

Amikor a II. világháború végén a háború vesztes Japán letette a fegyvert, a Szovjetunió a két ország közötti megnemtámadási szerződést megszegve megtámadta a japán Északi-szigeteket (Hoppó-rjódó) és szinte egyetlen puskalövés nélkül elfoglalta. Bár a szigetország mindent megtett a stratégiailag fontos kis földdarabok békés visszaszerzésére, attól a Szovjetunió és utódja, Oroszország is mereven elzárkózott. Ez miatt a két szomszéd máig nem kötött egymással békét.

Japán a két ország közötti csúcstalálkozókat mindig az Északi-szigetek visszakapására élezte. Hiába, a „nagy szomszéd” hajthatatlan maradt. A két ország kapcsolatában beindult tavalyi enyhülés reményekkel tölthette el Tokiót: talán sikerül egyezségre jutni. Japán számára tehát szövetséges USA a legrosszabbkor vetette be az oroszellenes szankciókat (az Európai Unióval egyetemben). A szankciókhoz a szigetország csak szükségből, és meglehetősen kelletlenül csatlakozott. Putyin jó politikai érzékkel ekkor jelezte, hogy tárgyalni akar…

Most egy másik szimbolikus közeledés történt Oroszország részéről. Az orosz duma elnöke, Szergej Nariskin a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadást szeretné kivizsgáltatni. A japánok másik fájó pontja, hogy e két várost 1945-ben jelenlegi szövetségesük, az Amerikai Egyesült Államok atombombával porig rombolta. Nariskin szerint a történtek kivizsgálás logikusan következik a náci báborús bűnök ellen évtizedek óta zajló hajszából és kárpótlási eljárásokból. Érveiben összevetette a náci bűncselekményeket a két városban történt tömeggyilkossággal. Kijelentette, hogy „Mint mindnyájan tudjuk, a két békés japán város lebombázása katonai szempontból nem volt indokolható”, és szerinte e nukleáris fegyver bevetése emberiség elleni bűnnek minősül. Majd hozzátette: „Úgy hiszem, hogy ezt a kérdést jogászok, nemzetközi jogi szakértők bevonásával alaposabban meg kellene vitatni, mert az emberiségellenes bűncselekményeknek nincsen elévülési idejük.” Kijelentésével Moszkva kínos emlékeket kavart fel. A két várost lebombázó néhai ellenség ma szövetségesként biztosítja Japán védelmét.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: