You are here

Okinawa (沖縄県) látnivalói

Okinawa Japán legdélebbi megyéje, mely több tucat kis szigetből áll. Három szigetcsoportra oszlik: az Okinawa-sziget körül elhelyezkedő Okinawa-szigetek, a Miyako-sziget körül elhelyezkedő Miyako-szigetek és az Ishigaki-sziget körül elhelyezkedő Yaeyama-szigetek. Okinawa éghajlata szubtrópusi, és a hőmérséklet télen sem esik 15 fok alá. A szigeteket körülvevő óceánban gyönyörű korallzátonyok vannak, és a tengeri élővilága is nagyon gazdag, nem csoda, hogy olyan népszerű a búvárkodás.

Okinawa régen különálló királyság volt. Nagyon jó kapcsolatot ápolt a szomszédaival és a délkelet-ázsiai országokkal. Virágzott a kereskedelem és a halászat. Japánnal ellentétben nem zárkóztak el a külvilágtól, ennek is köszönhető kultúrájuk sokszínűsége. A 19. században azonban az országban lezajló központosítási reformok során elvesztette önállóságát, s Japán része lett.


Shuri kastély (
首里)

 

Shuri ma Naha város egyik negyede, régebben a Ryukyu királyság fővárosa volt. A kastély a király rezidenciája volt évszázadokig, mígnem Japán megye nem lett 1879-ben. A kastély az 1300-as évek végén épült. Háborúk és tüzek többször lerombolták a kastélyt az évszázadok folyamán, utoljára az 1945-ös okinawai csata. 1992-ben rekonstruálták. A központi épületig több kapun kell átmenni, melyek közül a legismertebb a Shureimon kapu.


Shikinaen kert (
識名)

 

A kert a 18. század második felében épült mint a Ryukyu királyok második rezidenciája. A gyönyörű, okinawai stílusban épült, vörös háztetős fából készült palotaépület körül japán kert található, egy tóval a közepén. Az okinawai csata teljesen lerombolta 1945-ben, de a háború után élethűen helyreállították.


Ryukyu Mura (
琉球)

 

A Ryukyu Mura egy kis falu formájában mutatja be a tradicionális okinawai kultúrát. Több hagyományos, vörös cserepes háztetős házat láthatunk, továbbá a különféle műhelyekben magunk is kipróbálhatjuk az edénykészítést, játszhatunk a sanshin gitáron vagy kis sisha szobrokat festhetünk. Különböző előadásokkal szórakoztatják a vendégeket, például táncokkal, koncertekkel, taiko dobolással.


Irimote-sziget (
西表)

 

Az Irimote-sziget Okinawa második legnagyobb szigete. A terület 90 %-át sűrű dzsungel fedi. Nagyon népszerű a turisták körében, különféle túrákon vehetünk részt, például kajaktúrán vagy csónaktúrán. A két legnagyobb folyón hajós utazásokat is szerveznek. A strandja is népszerű, ahol a fürdésen kívül búvárkodhatunk is.


Taketomi-sziget (
竹富)

 

A sziget, mely Ishigaki sziget partjaihoz közel található, tulajdonképpen egy Ryukyu falu. Csak hagyományos házakat látunk itt, vörös cserepes háztetőkkel, oroszlánhoz hasonító shiza szobrokkal. A házakat kőfal veszi körül. A szigeten nincs autóbérlés, ezért vagy gyalog vagy biciklivel járhatjuk körbe a szigetet, vagy pedig felülhetünk egy bivaly húzta szekérre.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: