You are here

Nyári áramválság Japánban

Nyári áramválság Japánban

A Japán áramellátását biztosító TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) úgy tűnik, pótolhatatlan veszteséget szenvedett a fukushimai atomerőmű négy blokkjának kiesésével. A világ egyik legnagyobb erőművének hat blokkjából négyet minden megmentési kísérlet ellenére végleg be kell önteni betonnal. A TEOCO valószínűleg azért ragaszkodott hozzájuk a végsőkig, mert hiányukban nem képes biztosítani a fősziget teljes áramellátását.

A katasztrófa sújtotta megyékben számtalan nagy áramfogyasztó megsemmisült. Egyes gyárakat elvitt a szökőár, mások az áramellátás hiányában szüneteltetik a termelést. Az éjszaka is nappali fényben ragyogó 13 millió lakosú fővárosban most a sötétben alig pislákol valami. Az este 9-11-óráig nyitva tartó áruházak már délután 5-6 órakor bezárnak, a neonok, mozgólépcsők pedig egész nap pihennek. A lakosság is önkéntesen takarékoskodik az árammal.

Április 7-én a legnagyobb (7,4-es méretű) utórezgés következményeként a Fukushuimával szomszédos Miyagi megyében leállt az Onagawai atomerőmű is. A sorsa egyelőre ismeretlen, de aggasztó, hogy már ott is sugárzó víz szivárgását észlelték.

A lakosság önkéntes – tegyük hozzá, példás – energiatakarékosságának köszönhetően a március 11-i, 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár okozta károk ellenére alig van szükség áramkorlátozásra. Bár a TEPCO készített egy rotációs áramszüneti programot az érintett megyéknek, még a heti 3 órás áramszünetre sem mindig került sor.

Van azonban egy probléma, ami akkor is megoldhatatlannak látszik, ha az onagawai erőmű továbbra is teljes kapacitással működhet. A gyáraknak termelniük kell. A lakossági fogyasztása szempontjából egyelőre szerencsés évszakban vagyunk, amelyben sem fűteni, sem hűteni nem kell. Ám közeleg a nyár. Tavaly egyes vidékeken három hétig napközben 43,5 fok hőség volt. Ebben a forróságban lehetetlen légkondicionáló nélkül az épületekben megmaradni. A nagyvárosok üvegfalú toronyházaiban hűtés nélkül az üvegháztartás miatt 60 fok fölé menne a hőmérő higanyszála. A világcégek irodáiban és az áruházakban egyszerűen megsülnének az emberek.

Hogyan tovább, mi lesz nyáron? A híres japán hidegvér ezekre a kérdésekre sem forr fel. “Majd csak lesz valami!” – mondogatják bizalommal. A japánok mindent kibírnak.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
https://interjapanmagazin.com/rossz2/  
https://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/
https://interjapanmagazin.com/proba-4/  
https://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-6

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: