You are here

Nobel-díjas író lett Ishiguro Kazuo

Ishiguro Kazuo

Elképesztően hízelgőnek nevezte Ishiguro Kazuo, hogy idén neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

    Az angol író a BBC brit közszolgálati médiának megerősítette, hogy a Svéd Akadémia titkára nem érte el őt a csütörtöki bejelentést megelőzően, így először nem is volt biztos abban, hogy nem átverésről van-e szó.     “Csodálatos megtiszteltetés, főként azért, mert azt jelenti, hogy a legnagyobb szerzők nyomdokaiban járok” – mondta a Japánban született író.     Hozzátette, reméli, hogy a Nobel-díj valami jót hoz. A világ jelenleg nagyon bizonytalan pillanatban van – mutatott rá Kazuo Ishiguro, aki azt reméli, hogy a Nobel-díjak egyfajta pozitív erőt adnak majd a jelenlegi helyzetben. “Meghatónak érezném, ha valamilyen módon részese lehetnék egy olyan folyamatnak, amely pozitív légkört teremt a mostani rendkívül bizonytalan időkben” – fogalmazott.

    A Svéd Akadémia indoklása szerint a 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot.

   Kazuo Ishigurónak eddig nyolc regénye jelent meg, legismertebb közülük a Napok romjai. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, film- és televíziós forgatókönyveket is ír.

/MTI/
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: