You are here

Nikko (日光)

Nikko Tochigi megyében található, Tocsigi megye hegységeiben. Itt található Tokugava Iejaszu és Iemicu sógunok mauzóleumai, és a 767-ben épült Futaraszan szentély. Számos onsen is van a település területén.

Toshugu szentély (東照)

 

A Toshugu szentély Tokugawa Ieyasu végső nyughelye. A díszes szentély-komplexum több mint egy tucat épületből áll. A szentélyekre általában az egyszerűség jellemző, ezzel szemben a Toshugu szentélyt fafaragásokkal és aranylemezekkel ékesítették. Sehol máshol az országban nem találkozunk ilyennel. A szentélyben buddhista és sintó elemek is megtalálhatók. A mindkét vallás elemeit tartalmazó építmények gyakoriak voltak egészen a Meiji korig, amikor is teljesen szétválasztották egymástól a buddhizmust és a sintoizmust. A kor beköszöntével országszerte eltávolították a buddhista elemeket a sintó szentélyekből, és a sintó elemeket a buddhista templomokból, de a Toshuguban annyira összevegyültek, hogy lehetetlen volt a kettő szétválasztása.


Shinkyó híd (
)

 

A híd egy szent híd, mely Nikko szentélyeinek és templomainak bejáratánál található. Japán három legszebb híjainak egyike (a másik kettő a Yamaguchi megyében álló Kintaikyo és a Yamanashi megyében lévő Saruhashi). A Shinkyo hidat 1636-ban építették, 1973-ig azonban tilos volt rálépni. A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején renoválták, és megnyitották a látogatók számára.


Kegon vízesés (
華厳の)

 

A Kegon vízesés Nikkó számos vízesése közül a legszebb, sőt Japán három legszebb vízesésének egyike (a másik kettő a a wakayama megyei Nachi vízesés és ai ibaraki megyei Fukuroda vízesés). A zuhatagra és a Chuzenji tóra az Akechidaira kilátóból nyílik a legszebb kilátás, ahova drótkötélpályán lehet feljutni.


Chuzenji templom (
中禅)

 

A templom a Chuzenjiko-tó keleti partjainál található. Itt áll Kannonnak, a kegyelem Istennőjének 6 méter magas szobra. A szobor azért érdekes, mert az a fa, amiből kifaragták, még ma is ott áll. A verandáról csodálatos kilátás nyílik a tóra.


Rinnoji templom (
輪王)

 

A Rinnoji Nikko legfontosabb temploma, melyet egy buddhista szerzetes, Shodo Shonin alapított, aki a buddhizmust bevezette Nikkóban a 8. században.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: