You are here

Nemvárt fordulatok döntötték el a II. világháború egyik legikonikusabb csatáját!

1942. június 4-én az Egyesült Államok sikeres Midway-szigeteki győzelmével fordulatot hozott a csendes-óceáni ütközetben. Pearl Harbort a mai napig ikonikus történetek lengik körül, melyeknek köszönhetően rengeteg dokumentumfilm, sőt Holywoodi film is készült. Az érdeklődés cseppet sem meglepő a témával kapcsolatban, hiszen az ütközet igazi legendává vált a két fél, vagyis Japán és az Egyesült Államok között.

1941. december 7-én a japánok váratlanul, hadüzenet nélkül támadták meg a Pearl Harborban horganyozó amerikai hajóflottát. Az offenzíva teljesen felkészületlenül érte Amerikát, így a támadást követő első hónapokban Japán könnyűszerrel vette az uralma alá a Csendes-óceán ezen területeit a kíméletlennek mutatkozó hadigépezetének köszönhetően. Az első kisebb amerikai sikerek 1942 májusában mutatkoztak meg, ugyanis ekkor sikerült először feltartóztatniuk a japán haderőket az Ausztráliához közeli korall-tengeri csatában. Az ütközet hadtörténelmi jelentőséggel bír, hiszen ez volt az első olyan csata, melyben csak anyahajók és repülőgépek vívtak egymás ellen harcot. Az őket kísérő hajók még csak nem is látták egymást a „csatamezőn”, így esélyük sem volt harcba avatkozni.

Jamamoto Iszoroku admirális

A japánok főparancsnoka Jamamoto Iszoroku admirális volt, akinek komoly stratégiai döntéseket kellett meghozni a hosszúra nyúló csatározások során. Az egyik ilyen komoly döntést az jelentette, amikor Jamamoto úgy döntött, hogy végső csapást mér a megmaradt amerikai flottára. Ez azért számított kulcsfontosságú mozzanatnak, hiszen ha sikerrel járnak, elfoglalhatják a stratégiailag is fontosnak számító Midway-szigeteket. A döntés hátterében az a tény is közrejátszott, hogy 1942 áprilisában kisebb számú amerikai gép bombatámadást hajtott végre Tokió ellen. Ezek a csapások elegendőek voltak ahhoz, hogy az amerikai morál megerősödjön és elhitesse az embereivel, hogy az ellenfél is sebezhető. A bosszúvágytól fűtött admirálisnak így lépnie kellett, aki azt a lépést eszelte ki, hogy megpróbálja csökkenteni az anyaszigetek sebezhetőségét.

 

Nagy Zoltán
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: