You are here

Nem jár ingyenes rákszűrés minden Fukusimában dolgozónak


A fukusimai atomkatasztrófa után, az erőmű leszerelésén dolgozó munkásoknak csak 3,7%-a jogosult ingyenes rákszűrésre.

Az Aszahi Shimbun szerint a fukusimai atomerőmű leszerelésén dolgozó munkásoknak csak 3,7 %-a kaphat ingyenes rákszűrést, a többiekét nem fizeti az erőművet fenntartó TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) és a kormány. A tavaly márciusban történt atombaleset óta 24 118 személy dolgozott a hibák elhárításán illetve az erőmű leszerelésén. Közülük csak 904 vehetett részt ingyenes sugárszűrésen. A többiek maguk kénytelenek fizetni annak 50 ezer yenes költségét (mintegy 130 ezer forintot).

Hivatalos magyarázat szerint csak az jogosult ingyenes vizsgálatra, akit a baleset óta legalább 30 millisievert sugárzás ért. Az Aszahi Simbun újság szerint sokakat ért magas, egészségkárosító sugárdózis, amit azonban koránt sem egyszerű bizonyítani. Egyes dolgozók doziméter nélkül végzik a munkájukat, mások pedig ólommal bevont mérőt kapnak, ami eleve a valóságosnál kisebb sugárzást mér.

Ilyen körülmények között egyre kevesebben kívánnak Fukusimában dolgozni, ami azt eredményezheti, hogy az erőmű 40 évre tervezett leszerelése kitolódhat.

 

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: