You are here

Nem jár ingyenes rákszűrés minden Fukusimában dolgozónak


A fukusimai atomkatasztrófa után, az erőmű leszerelésén dolgozó munkásoknak csak 3,7%-a jogosult ingyenes rákszűrésre.

Az Aszahi Shimbun szerint a fukusimai atomerőmű leszerelésén dolgozó munkásoknak csak 3,7 %-a kaphat ingyenes rákszűrést, a többiekét nem fizeti az erőművet fenntartó TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) és a kormány. A tavaly márciusban történt atombaleset óta 24 118 személy dolgozott a hibák elhárításán illetve az erőmű leszerelésén. Közülük csak 904 vehetett részt ingyenes sugárszűrésen. A többiek maguk kénytelenek fizetni annak 50 ezer yenes költségét (mintegy 130 ezer forintot).

Hivatalos magyarázat szerint csak az jogosult ingyenes vizsgálatra, akit a baleset óta legalább 30 millisievert sugárzás ért. Az Aszahi Simbun újság szerint sokakat ért magas, egészségkárosító sugárdózis, amit azonban koránt sem egyszerű bizonyítani. Egyes dolgozók doziméter nélkül végzik a munkájukat, mások pedig ólommal bevont mérőt kapnak, ami eleve a valóságosnál kisebb sugárzást mér.

Hírdetés
Hírdetés

Ilyen körülmények között egyre kevesebben kívánnak Fukusimában dolgozni, ami azt eredményezheti, hogy az erőmű 40 évre tervezett leszerelése kitolódhat.

 

Tanaka
Inter Japán Magazin

Érdekelheti még:

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: