You are here

Négyezer rendőr a japán maffia ellen. Bilincsben a főnök

Átfogó hajtóvadászat indult Kjúsú sziget maffiája ellen. Bilincsben a főnök, Nakamura Szatoru.

Japán harmadik legnagyobb szigete a délen fekvő, egyharmad Magyarországnyi Kjúsú. A szigetlakók életét – mint más szigeteken is – rajtaütésekkel, zsarolással, „védelmi pénz” szedésével és sok egyéb módon keseríti a japán Jakuza. Mintegy két évtizeddel ezelőtt a lakosság demonstrációjával a szigetről sikerült kiűzni a maffiát, ám az elmúlt években visszaszivárgott az. A Kudokai 900 hivatalos tagjával Japán egyik legnagyobb és legveszélyesebb maffiacsoportja. Az elsősorban a sziget északi részén tevékenykedő szervezet 2009 és 2013 között 50 súlyos bűncselekményt követett el. Korábban már elfogták a Kudokai vezetőségének négy tagját, egyikük életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Most négyezer rendőr bevetésével hajtóvadászat indult a Kudokai ellen. A bűnüldöző szervek elfogták a Kudokai vezérét, a 63 éves Nakamura Szatorut, akit azzal vádolnak, hogy megölte egy észak-kjúsui település halász szövetkezet elnökét, mert az nem volt hajlandó „védelmi pénzt” fizetni. A rendőrség házkutatást tart a Kudokai tulajdonában lévő épületekben és körözi a bűnszövetkezet többi vezetőit.

A bűnüldöző szervek becslése szerint a szigetországban alvilágának 80 ezer tagja van. Ebből 41 ezer profi fegyveres bűnöző népezi „katonaságát”. A Jakuza beépíti embereit magántársaságokba és szélsőjobbos szervezetekbe. Bevétele hazárdjátékokból, zsarolásból, védelmi pénzekből, prostitúcióból, fegyver- és drogkereskedelemből származik, de jelen van a legális businessben is, elsősorban az építőiparban.

Kobayahi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: