Ön most itt van:

Nagaszaki látványa az atombomba utáni napon

 

New Yorkban, egy aukción kalapács alá került képek Nagaszakiban készültek, az atombomba ledobásának másnapján.

New yorki aukción tűnt fel egy 24 fekete-fehér fotóból álló sorozat. A képek, Jamahata Joszuke japán haditudósító munkái Nagaszakiban készültek, az 1945. augusztus 9-én ledobott amerikai atombomba hatásáról. Jamahata éppen Nagaszaki mellett dolgozott, amikor az amerikai hadsereg Hiroshima után három nappal Nagaszakira is atombombát dobott. A fotográfus másnap érkezett a pusztává tett városba Higasi Dzsun író és Jamada Eidzsi festőművész társaságában. 119 felvételen örökítette meg az atombomba mérhetetlen pusztítását, és a túlélők szenvedését. Ő az egyetlen fotós, aki széleskörű dokumentációt készített a…. Számtalan felvétele ikonikus lett, azonban a hibás zárszerkezetű kamerával készített fotói eddig ismeretlenek voltak.

Jamahata képei a Mainichi Shimbun (mindennapi Újság) oldalain jelentek meg 1945. augusztus 21-én, de a folyóirat példányait a megszálló amerikai katonaság lefoglalta. A fotósnak azonban sikerülkt a negatívokat megmentenie. Jamahata, a történelmi értékű fényképek készítője 1966-ban, 48 éves korában hunyt el rákban, valószínűleg a Nagaszakiban szerzett sugárbetegség következményeként.
A húszezer fontra (mintegy 8 millió Forintra) becsült gyűjteményt egy amerikai rendőrtiszt szerezte meg a háború végén egy oszakai japántól.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: