You are here

Moszkva egy Szahalin és Hokkaido közötti híd megépítését javasolja Japánnak

Térkép

– Oroszország egy közúti és vasúti híd megépítését javasolja Japánnak a Szahalin  sziget  és Hokkaido sziget közötti átkeléshez – mondta Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a vlagyivosztoki 3. Keleti Gazdasági Fórumon.

    Suvalov szerint Oroszország közel áll ahhoz, hogy megkezdje a munkálatok rá eső részét, vagyis hogy elvezesse a Csendes-óceánig a vasutat és hozzáfogjon a híd megépítéséhez. Mint mondta, az átkelő révén Japán “szárazföldi hatalommá” válik.

    A kétnapos gazdasági fórum alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő megbeszélést folytat egymással.

A két ország a II. világháború óta nem kötött békét. Ennek oka, hogy Japán fegyverletétele után a Szovjetunió a kölcsönös megnemtámadási egyezmény ellenére elfoglalta a japán Északi-szigeteket (Hoppó-rjódó), és azokat semmilyen módon nem hajlandó visszaadni. Japán részéről viszont a szigetek visszakapása az alapfeltétele a békekötésnek, melynek híján mindkét ország sok gazdasági lehetőséget veszített.

     Abe Shinzó és Vlagyimir Putyin évek óta próbál megegyezni hiába! Az orosz javaslat valóban egy mindkét félnek megfelelő megoldás lehet, ha a japánok elfogadják. Ám ezt még jól meg kell gondolniuk, mert az orosz medve kénye-kedvére szárazföldivé vált országból bármelyik pillanatban ismét szigetországgá válhatnak. ÉS, hogy az orosz ígéretekben mennyire lehet bízni, azt a szigetek példája demonstrálja.

/MTI-Inter Japán Magazin/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: