You are here

Most akkor mi van Észak-Koreával? Lesz háború? Nem lesz háború?

USS-Carl-Vinson-2

Úgy tűnik, érlelődik az USA újabb háborúja, amiben Japán és Dél-Korea is szerepet kap.

 

Elemzők szerint Észak-Korea diktátora elvetette a sulykot, és mert csak előre utat ismer, háborúba sodorja országát, a szomszédait és az USA-t.

 

Belső forrongás Kim Dzsong Un ellen

Bármily hihetetlennek tűnik, a kőkemény, vasszigorú diktatúra hétterében kezd kibontakozni egy csöndes ellenállás. Éleselméjű elleni szamizdat írások, graffitik jelennek még, és a nagyvezírt titokban még a katonák körében is gyereknek, meg elmebetegnek titulálják. Az ellene folyó kampányba bekapcsolódott esküdt ellensége, Dél-Korea is. A diktatúra alapítója, Kim Ir Szen 105-dik születésnapján rendezett országos felhajtásra léggömbökkel röpiratokat küldtek át a határon. Az iratok leleplezték Éleselméjű és kommunista rezsimje hazugságait. Fényképeken mutatták be Éleselméjű bátyját, akinek a nép létezéséről sem tudott, s leírták, hogyan gyilkoltatta meg.

A meggyilkolt Kim Dzsong Nam a malajziai repülőtéren
A meggyilkolt Kim Dzsong Nam a malajziai repülőtéren


„Hadüzenet”, egyszerre három országnak is?

Kim Dzsong Un vesztét érzi. Egyetlen napra sem hagyta el az országát amióta apja örökébe került. A háttérben erősödő ellenkezést és belső konfliktusokat jól bevált módszerrel, a figyelem országon kívülre terelésével kezeli. Bátyja hirtelen és ügyetlenül végrehajtott likvidáltatása óta egyre csak lövöldözi ballisztikus rakétáit Japán felé. Egyelőre atomtöltet nélkül. Az USA és Japán hadihajókat küld Észak-Korea partjaihoz (a Carl Vinsont és az Izumot), Dél-Korea amerikai rakéta-elhárítókat telepít. Mindezt a sztálinista diktatúra támadásnak véli és atomháborúval fenyegeti a három országot. A hatalmak és a világ a múltban nyilvánvalóan nagy hibát követtek el azzal, hogy hagyták nukleáris anyagokhoz jutni a nemzetközi közösséggel évtizedek óta ellenséges országot. Atomprogramja „feladásáért” cserébe támogatták a diktatúrát, amely a programot néhány hónap szüneteltetés után folytatta, egészen a következő adományig. Ennek egyenes következménye, hogy Észak-Korea mára több atomtöltettel is rendelkezik, bár azokat nagy távolságra egyelőre – hangsúlyozom, egyelőre – még nem tudja eljuttatni. Ám felgyorsított kísérletei eredményeképpen néhány hete négy fellőtt ballisztikus rakétájából három elérte Japán parti vizeit. Japán észak-nyugati partjainál a lakosság rakéta-támadásra készülve kimentési gyakorlatot tartott. Ugyanez történt az USA déli szigetein, Hawaiiban is. Mike Pence amerikai alelnök Dél-Koreában és Japánban tett látogatásán hangsúlyozta, hogy Észak-Koreával kapcsolatban elfogyott a türelem, és a világ legerősebb katonai hatalma kitart a két ázsiai szövetségese mellett.

Az USA legmodernebb repülőgép-anyahajója, a Carl Vinson


Hogyan érhet véget a diktatúra?

Katonai elemzők egy évvel ezelőtti véleménye szerint a mini-sztálinista országban belülről fog megdőlni a diktatúra. Egyetlen szikra elegendő ahhoz, hogy az országban kitört felkelés elsöpörje Éleselméjűt. Meglehet, erre már nem lesz idő. Az Észak-Korea határainál felsorakozó USA -, japán – és dél-koreai haderők ugrásra készek. Megeshet, hogy Phenjan következő, „csakazértis” kilőtt rakétáit a levegőben fogják megsemmisíteni, s ezzel kezdetét veszi a háború. Márpedig az USA és szövetségesei hadereivel nem ajánlatos összetűzni, hacsak nincsenek a diktatúrának is szövetségesei. Lehet, hogy vannak?

A japán Izumo helikopter-anyahajó, amelyről repülőgépek is felszállhatnak


Két nagyhatalom a diktatúra mellett?

Kína egyre nagyobb rosszallással nézi az apró ország ökölrázását, mert a világ őt dorgálja a „félresikerült gyerekért”. Tőle várják, hogy megzabolázza, ellen esetben a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban nagy veszteség érheti. Ezért tervezte, hogy az irányíthatatlanná vált Kim Dzsong Un székébe beülteti annak békésebb és szalonképesebb bátyját, Kim Dzsong Namot. A diktátor ezt megelőzendő, kutyafuttában likvidáltatta fivérét. Habár Kína az önjáróvá vált Éleselméjűtől örömmel szabadulna, nem szeretné, ha eközben Észak-Korea elveszítené szocialista államformáját. Hiszen a valamikor nagy szocialista táborban rajtuk kívül már csak Vietnam és Kuba maradt. A japán hadiflotta átirányítására válaszul Kína felerősítette a Japánhoz közeli katonai jelenlétet. Figyelmeztette a szövetségeseket, hogy egy Észak-Koreával vívott háborúnak (értsd: atomháborúnak) nem lesznek győztesei. Ugyancsak óva intette a szövetségeseket egy háborúba keveredéstől Oroszország, akinek érdekei a szíriai hadtéren folyamatosan ütköznek az USA-éval, és itt adódik lehetősége a visszavágásra. Jelzésképpen harci repülőgépeket küldött a japán partokhoz.

Kim Dzsong Un, a rakétamániás
Kim Dzsong Un, a rakétamániás

„Ki bírja tovább” idegjáték

S hogy mit hoz a holnap? Egy 2. világháborús pilóta a légi ütközetekhez hasonlította a pattanásig feszült helyzetet. Kim Dzsong Un blöfföl. Több adu van a kezében, mint régen, de most is csak blöfföl, mert az mindig bevált. A hatalmak nem mertek megkockáztatni, HÁTHA erős kártyákat tart a kezében. Nos – mondja az öreg pilóta – ha két vadászgép repült egymással szemben, az veszített, aki nem bírta idegekkel és az utolsó pillanatban félrekapja a kormányt. Akkor a másik egy fordulattal a hátába kerülhetett és szétlőheti.

GYORSHÍR!

Kína 150 ezer fős katonaságot vezényelt az észak-koerai határra. Ezt követően Oroszország határmenti területén is mozgást észleltek. Tankokat és egyéb harci járműveket szállítanak. Egy Észak-Korea ellen irányuló háború hatalmas menekültáradatot indíthat a szomszédos országok felé. Elemzők szerint a két nagyhatalom a határzárra készül.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: