You are here

Fukushima: Sugárzás van, megoldás nincs

Fukushima: Sugárzás van, megoldás nincs

Beláthatatlan ideig elhúzódhat a március 11-i fukushimai földrengést és szökőárt követő atomerőmű-kálvária. Bár egymást váltják a javítási és helyreállítási szükségműveletek, a végleges megoldásra egyelőre nincs koncepció.

Japánban egy új dilemmában a “hogyan továbbról” csak vontatottan születik hivatalos döntés. Az esetenként napokig, sőt, hetekig elhúzódó csoportos megbeszéléseken többtucatnyi beszólás és javaslat eredőjeként amorf döntések születnek. Így aztán az egyszemélyi döntéssel ellentétben bármi történjék, a felelős nem nevezhető meg.

Az egyre türelmetlenebb lakosság elvárta, hogy ennyi idő alatt megoldódjanak a gondok. Ám a sérült atomerőműben a lázas munka ellenére sem javul a helyzet. Csak hosszas várakozás után történik egy-egy új mozzanat. A nyomás csökkentésére a sugárzást tartalmazó vízgőz kiengedése a légtérbe, hűtés külső locsolással, a cunami által tönkretett áramfejlesztők pótlása, és a többi. Eközben már a rektor burkolata is megsérült, és mind több sugárzó anyag kerül kültéribe. A japán szakemberek a csernobilihez hasonló betonszarkofág készítését elvetették azzal, hogy ha a robbanás miatt szabadba került reaktorokra folyékony betont öntenek, az további hevülést okozhat. Patthelyzet állott elő, végső megoldás nincs, csak sugárzás, folyamatosan.

Radioaktivitás

A 2-es reaktorblokkban lévő vízben a radioaktivitás 10 milliószorosa a szokásos értéknek. A fukushimai tengervíz a természetes háttérsugárzás radioaktív jódtartalmának több mint 1850-szeresét tartalmazza. A környék sugárszennyezettsége miatt a helyi zöldség-gyümölcs, a tej és a vezetékes víz fogyaszthatatlan. A legnagyobb sugárdózist elszenvedett Fukushima és Miyagi megyékben pedig az utóbbi héten a hivatalos közleményekben “mérés alatt” a sugárzás mértéke.

Félő, hogy Japán sokat szenvedett lakossága egy egész évszázadig fogja viselni a környezetsugárzás ódiumát. Egyre inkább felmerül a kérdés, hogy vajon az immár 28 ezret meghaladó halálos és eltűnt áldozathoz hány sugárfertőzöttet számíthatunk hozzá.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/a-japan-termeszeti-katasztrofa-hirei/
http://interjapanmagazin.com/proba-3/
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-az-isteni-vihar/
http://interjapanmagazin.com/a-japan-kulonleges-tamado-alakulat/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-3/
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-bucsulevelek-3/
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-bucsulevelek-2/
http://interjapanmagazin.com/966/

Ajánlott bejegyzések

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: