You are here

Japánságtudat, a belső erő

Japánságtudat

A több mint egy hete tartó földrengések, a cunami által letarolt partvidéki városok, a fukushimai atomerőmű robbanásai és az immár 18 ezer halálos áldozatot követelő katasztrófa a japán gazdaságra hatalmas csapást mért. A világ legkiválóbb elemzői próbálják megjósolni a japán gazdaság jövőjét. Statisztikákat vetnek egybe, számolgatnak, mutatókat analizálnak, miközben figyelmen kívül hagyják, hogy a japánok teljesítményét képtelenség általános emberi mértékkel mérni. A szigetország lakóinak szorgalma és munkabírása nem hasonlítható más népekéhez. Az elemzők közelebb kerülnének a japán gazdaság mozgatórugójához, ha abból a szóból indulnának ki, amely így hangzik: Yamatodamashi. Fordítása “japánságtudat”. Ez a titkos belső tűz képezi Japán potenciális erejét, amely elsősorban sorscsapáskor láttatja meg magát teljes valóságában.

Mi a yamatodamashi?

A japán ember e becsületkódex szerint köteles akár életét is áldozni országáért és nemzetéért. Erre nem csak a II. Világháború kamikazei mutattak példát, de számtalan esetben egyszerű emberek békében is, ha az ország és a közösség állapotán azzal segíthettek. A japánságtudat az önfeláldozáson felül megköveteli az összefogást, önmérsékletet és az engedelmességet is.

Az országot sújtó jelenlegi katasztrófa híven szemlélteti, mit jelent ez a gyakorlatban. A fukushimai atomerőműnél 50 önkéntes munkás nukleáris sugárhatásnak kitéve dolgozik. Az ország érdekében tudatosan rövidítik le saját életüket.
A legnagyobb csapást elszenvedett, világtól elzárt falvak lakói menhelyeiken éheznek és fáznak. Egyre több a halottjuk. Mégsem hangzik el egy hangos szó, mert japán szokás szerint nem követelni, tűrni kell. A vezetők utasításaival pedig nem perlekednek, hanem végrehajtják azokat. A távol-keleti ország aligha épült volna ilyen szépre, ha lakói munka helyett akadékoskodnának és „okoskodnának”.
Az 1990-es évek elején a jen drágulásakor a főleg exportra épülő japán gazdaság összeomlását jósolták. Az Inter Japán Magazin húsz éve közölte az alábbi hírt:

“Karóshi

Betegség, ami vírus nélkül szedi áldozatait. Fiatalemberek nem érik meg a harmincéves kort. Utcán, metrón, étteremben a szívükhöz kapnak, és végük.
A dollár árfolyamának leszállítása összeomlással fenyegette a japán gazdaságot. Le kellett engedni az exportált áruk árát, a csökkent bevételt többletmunkával egyensúlyozták.

«Mentsük meg hivatalinkat, kenyéradóinkat» – szólt a jelszó, és az ország hivataliban reggelig égtek a villanyok. Sokan haza se mentek, ott nyomta el őket az álom az íróasztal mellett.

A japán gazdaság ismét győzedelmeskedett a világon, ám a hivatalnokok túlhajszolása megmaradt ezen a szinten. Karóshi nevet kapta a túlfeszített munka okozta infarktus.
A japán gazdaság tartóoszlopa, a „hivatalnok harcos” otthonába érve ledobálja ruháit, majd vacsora és fürdő nélkül zuhan az ágyba, WC-vel és zuhanyzóval ellátott otthonában a villanyt is égve felejti, világosban alszik.

Japánban természetes, hogy a dolgozók 40%-a hajnali 1 után ér haza a munkából, s az így túlhajszolt munkanapok után ráadásul a hétvégéjével se rendelkezik, szombaton is túlóráznia kell. (A japán hivatalok 30%-a megköveteli a fizetetlen túlórát). Mindezen felül szabadsága idején sincsen nyugta, újévkor részletes tanulmányt kell írnia arról, hogyan tudná növelni munkájának és munkahelyének hatékonyságát.

A pihenő nélkül túlhajszoltak 36%-a érzi úgy, hogy a karóshi az életére tör.”

A módszer és szemlélet az elmúlt húsz év alatt sem változott. A japán összefogás legyőzi az akadályokat. A 6 ezer halálos áldozatot követelő kobei földrengés után az előjelzésekkel ellentétben még növekedett is az ország GDP-je! Sokan a méhekéhez hasonlítják a japánok szorgalmát. Minél több mézet perget ki a kaptárból a méhész, a méhek annál nagyobb erőfeszítéssel pótolják a veszteségüket.

Mindennek megvan az ára. A Japánt sújtó katasztrófa sorozatnak vannak és lesznek még áldozatai. Ám nem kétséges, hogy mint mindig, Japánt újjáépítik, és szebb lesz, mint valaha. Ráadásul hamarabb, mint gondolnánk.

Doma-Mikó István
Tokyo
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/kamikaze-az-isteni-vihar/
http://interjapanmagazin.com/a-japan-kulonleges-tamado-alakulat/

 

Megjelent:
Magyar Irodalmi Lap: 2011. márc. 30.

Ajánlott bejegyzések

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: