You are here

Miniszter és közel 90 japán honatya imádkozott a Jaszukuni-szentélyben

Kína és Dél-Korea felháborodására a tavaszi ünnep alkalmából Takaicsi Szanae belügyminiszter és közel 90 országgyűlési képviselő kereste fel a tokiói Jaszukuni-szentélyt.

A tokiói Jaszukuni-szentély a japán hősök emlékét hivatott őrizni. A Japánért életét áldozó prominens személyek fényképeit és személyes tárgyait teszi közszemlére. A II. világháborút követően a győztes hatalmak 14 főt háborús bűnösnek nyilvánítottak azok közül, akiknek a szentély emléket állít. Innentől kezdve állandó támadások célpontja lett az imahely. Különösen vehemensen tiltakozik Kína és Dél-Korea, ha a tavaszi és őszi sintoista évfordulók alkalmával a japán kormány tagjai, vagy országgyűlési képviselők jelennek meg imádkozni.

Abe Sinzó számtalanszor kinyilatkozta, hogy 70 év után a II. világháború ügyeit lezártnak tekinti, az pedig az ország belügye, hogy ki mikor és hol imádkozik. Jelen esetben Takaicsi Szanae belügyminiszter és közel 90 honatya jelent meg demonstratívan a szentélyben imádkozni. Meglepetésre nem csak a kormányzó Japán Liberális Párt képviselői, de ellenzékiek is. Ezzel szimbolizálták a japán egységet abban, hogy Japán nem engedi meg szomszédainak a belügyeibe való beavatkozást. Abe Sinzó miniszterelnök nem jelent meg ugyan, de egy szalagokkal díszített szakakifát ajándékozott a szentélynek.

Kína és Dél-Korea a japán militarizmus és országaik gyarmatosítása szimbólumának tartja a megemlékezéseket. A japán képviselők a szomszédok heves tiltakozására azzal válaszoltak, hogy az országukért életüket áldozók emléke előtt tisztelegtek, amint teszik azt más, gyarmattartói múlttal rendelkező országok is.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: