You are here

Minden korábbinál gyorsabban fogynak a japánok

Minden korábbinál gyorsabb tempóban, 433 ezer fővel csökkent Japán lakossága a múlt évben.  A japán belügyminisztérium jelentése szerint a jelenlegi módszerek szerinti adatgyűjtés 1968-as kezdete óta nem fordult elő hasonló mértékű népességfogyás.

Az ország 47 kormányzósága közül 42-ben csökkent a lélekszám, a legjobban, 40 ezerrel, Hokkaidóban. Először fordult elő, hogy csökkent a lakosság a három nagyvárosi giga-agglomerációban, ahol együttvéve 64,5 millió ember él.

A szigetország lakossága a 10. egymást követő évben csökkent, a születések száma a harmadik egymást követő évben maradt egymillió alatt – tavaly 921 ezer gyerek született.

Eközben az elhalálozottak száma a hatodik egymást követő esztendőben nőtt, 2018-ban 1,36 millióan hunytak el, így a szigetországban élő japánok száma 124,77 millió volt ez év első napján. Rajtuk kívül 2,66 millió külföldi lakott Japánban, 170 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A népességfogyást azzal hozzák összefüggésbe, hogy a japánok egyre később házasodnak és vállalnak gyermeket.  Japánban a lakosság gyorsabban öregszik, mint bármely más fejlett ipari országban, ez már munkaerőhiányban is megmutatkozik, amelyet külföldi vendégmunkások korlátozott importjával próbálnak enyhíteni.  A 65 évesnél idősebb japánok aránya már 2015-ben elérte a 26,6 százalékot.

MTI nyomán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: