You are here

Miért alacsony a bűnözés Japánban?

A japán közbiztonság legjobb a világon. Legfontosabb pillére a japán szervezettség, de vegyük számításba a szigetországban kialakult sajátságos hagyományokat és gondolkodást is.  

 

Rendőrőrsök

A japán városok kiváló közbiztonságát rendőrőrs-láncolat biztosítja. A forgalmasabb utcákon akár kilométerenként is akad egy-egy kóban, vagyis apró rendőrőrs. Ezekben a többnyire egyetlen kis helyiségből álló minihivatalokban egy asztal, pár szék és egy-két fő szolgálatot teljesítő egyenruhás található.
Itt lehet azonnali útbaigazítást kapni, vagy bejelentést, feljelentést tenni. Ha baleset, vagy bűneset történt, a központ a legközelebbi őrsöt riasztja. Az ügyeletes minden másnál gyorsabban, 3-4 perc alatt a helyszínen terem, mert a forgalmat kikerülve kerékpárral suhan a helyszínre. Felméri a helyzetet, intézkedik, s ha szükséges, a mellén függő adóvevőn riasztja a mentőket, tűzoltókat, vagy ha kell, meghatározott létszámú erősítést kér.
Szökésben lévő bűnöző esetén a központ akár több tucat járőrkocsit is a környéken cirkáltat. Így fogták el rövid idő alatt azt a 17 éves román fiút is, aki a kihalt éjszakai utcán halálra késelt egy japán lányt.

Ritka a gyilkosság
Japánban egymillió lakosra mindössze 3 gyilkosság jut, míg az USA-ban ez a szám 47! A szigetországban évente átlag egy lőfegyveres gyilkosság történik. Ennek oka, hogy az engedély nélküli lőfegyvertartást igen keményen büntetik.

Alaposság
Japánban annyi rendőr van, amennyi szükséges. Amikor az egyik csokoládégyárat megzsarolt egy bűnöző, hogy valamelyik bolt polcán mérgezett csokoládét tesz a többi közé, naponta negyvenezer egyenruhás figyelte és ellenőrizte az üzleteket.

Kemény a rendőrség
A bűnözők rettegnek a rendőrségtől, holott az betartja a törtvényt. Ám a helyi jogrend lehetővé teszi a kemény kihallgatásokat és nagyon hosszú, ítélet nélküli fogvatartást. Ezért az előzetesben tartott bűnöző sietve mindent bevall, hogy mielőbb elkezdődjön a büntetése, és hamarabb szabadulhasson.

Igazságszolgáltatás, kivégzés
A megátalkodott bűnözőkre keményen lecsap a szigorú bíróság. A halálbüntetésnek elrettentő ereje van. A halálsoron általában évekig kell várni, és az elítélt csak előző nap tudja meg, hogy másnap kivégzik. Nyugati vezetők – így Angela Mergel – hiába lobbiznak a halálbüntetés eltörléséért. A japánok jobban tudják, mire van szükségük a példás közbiztonság megőrzéséhez.

Migránsok
Japán nem fogad be migránsokat, csak – szigorúan kiszűrt – menekülteket, évente 16-17 főt (pl. 2017. első felében csak hármat!)
Az országba bejutott idegenek számára nincs külön törvény. A helyi rendvédelmi és büntető szervek a lehető legszigorúbban mindenkivel is betartatják a törvényt, akár migráns, akár nem.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: