You are here

Mélyponton a Kínát pozitívan értékelő japánok száma

Mélyponton a Kínát pozitívan értékelő japánok száma

A japán-kínai kapcsolatokat a megkérdezett japánok 92,8%-a tartja rossznak, és csak 4,8%-a jónak. Kína pozitív értékelése mélypontra süllyedt.

A japán miniszterelnöki hivatal felmérése szerint mélypontra került a Kínát pozitívan értékelő japánok száma. Ennek oka az egyre szaporodó Kína-Japán konfliktusokban keresendő. Amióta Ázsia vezető hatalmi pozícióját Kína Japántól elhódította, egyre inkább tengeri csendőrként regulázza a környező országok hajóit és tengeri olajkutatását. Japánnal szemben a II. Világháborús revans is hajthatja. Legújabban a status quot figyelmen kívül hagyva igény tart japán tengeri határain belüli Szenkaku szigetekre. Ez miatt Kínában hatalmas tüntetések törtek ki, amelyek alkalmával attrocitások érték a helyi japán boltokat, üzemeket és a Kínában élő japán állampolgárokat. Az utóbbi hetekben Japán felségvizeit megsértve kínai hajók demonstratív felvonulásokat tartanak a kérdéses – egyébként hatalmas olaj és földgázmezőket rejtő – szigeteknél.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

http://interjapanmagazin.com/szigetvita-kinai-partraszallas-tuntetes/

Szigetvita, kínai partraszállás, tüntetés

Éleződnek a japán-kínai szigetviták. Japán letartóztatta és kizsuppolja a Szenkaku szigeten partra szállt kínai „aktivistákat”. Kínában Japán ellen tüntettek.

Japán és Kína között erősödnek a szigetviták. A két ország határán – többnyire japán fennhatóság alatt álló – szigetecskék nem földterületük, sokkal inkább a tenger alatt rejlő kincseik miatt kellenének a kínaiaknak. A területi vitákra provokatív kínai „aktivisták” is rásegítenek.

A napokban Kínából, Hong Kongból és Makaóból származó „aktivisták” partraszálltak Szenkaku (kínai nevén Tiaoyü) japán szigeten. Akciójuk nem volt zavartalan, mert japán felségvizekre érve a parti őrség vízágyúval is akadályozta haladásukat. Ennek ellenére a 14 személyből 7 kijutott a szigetre, ahol mintegy félórán keresztül –letartóztatásukig- a kínai himnuszt énekelték és zászlót lobogtattak.

Az okinava fővárosába szállított kínaiakat a hatóság döntése alapján visszazsuppolják hazájukba. Kínai oldalról a letartóztatást heves kirohanások követték. Mind Pekingben, mind Hong Kongban fejmosásra berendelték a japán diplomácia képviselőjét, s sajtó felháborodással tálalta a történteket. A japán külképviselet elé tüntetést is szerveztek, ahol azonban csak pár százan jelentek meg.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: