You are here

Megtalálták Himiko palotáját

Japán régészek Szakurai városban rátaláltak Himiko sámán-királynő palotájának nyomaira.

A Szakurai városban kutató régészek megtalálták a legendákban élő Himiko sámán-királynő palotájának falait. A Jamatai királyság női uralkodójának sírját 2009-ben fedezték fel Nara mellett, a Szakurai város melletti temetkezési dombnál. Palotájának romjait a közelben, a 3-4 század korabeli makimukui lelőhelyen fedezték fel. Az épület keleti oldala 36,5 méter hosszú. A falban tíz darab, 40-60 cm átmérőjű oszlop helyét is felfedezték. Feltárták az épület 3,4 méter hosszú kelet-nyugati és 6,7 méter hosszú észak-déli falait is.

Hyógó megye Régészeti Múzeumának igazgatója, Isino Hironobu szerint “A legújabb felfedezés megerősíti, hogy az épületek szabályos geometriai formában, egy 150 méter hosszú, négyszögletes területen, a középső tengely mentén álltak. A méret rendkívüli egy 3. századi maradvány esetén. Immár egyre valószínűbb, hogy a terület régen a Jamatai királyság két uralkodója, Himiko és utóda, Tojo lakóhelye volt.”

Himiko királynő 170 körül született, és 70-80 éves korában, 248-ban halt meg. A korabeli japán krónikák nem tesznek róla említést, a 3. századi kínai forrásoktól kezdve azonban a 8. századi japán és a 12. századi koreai történelmi írásokban szerepel. A szövegekből nem tűnik ki egyértelműen, hogy tényleges királynő volt-e, vagy sámánszerű vezető.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: