You are here

Megrendezték a második Guamexet

Az Egyesült Államok és Japán egy újabb közös hadgyakorlattal adta tudtára a világnak, hogy a két ország közötti katonai együttműködések egyre szorosabbá vállnak. Az elmúlt időszakban Tokió igencsak aktívvá vált ezen a téren és szinte egymás után tartja a hadgyakorlatait, ezzel üzenve Kínának és Észak-Koreának. 

Január 20-án vette kezdetét a Guamex (Guami Gyakorlatok) nevű, több napig tartó közös amerikai-japán haditengerészeti gyakorlat. A Guam-szigetek mellett tartott bemutatón az amerikai részről két Arleigh Burke-osztályú romboló (USS Mustin és USS McCampbell) vett részt, amelyek évek óta a japán jokoszukai haditengerészeti bázison állomásoznak. Mindkét hadihajó a szárazföldi és vízi célpontokra kilőtt cirkálórakéták (Tomahawk, Harpoon) mellett, Aegis védelmi rendszerrel és AN/SPY-1 radarral vannak felszerelve.

Az indiai-japán hadgyakorlattal ellentétben Tokió itt nem egy, hanem hat rombolóval (JS Kirisame, JS Inazuma JSSamidare JS Shimakaze, JS Chokai,JS Suzutsuki) és egy parancsnoki hajóval (JS Ise) vett részt. A legtöbb hadihajó már harmadgenerációs romboló, amelyek az 1990-es évek végén léptek szolgálatba és olyan modern fegyverzettel lettek felszerelve, mint  a RUM-139 VL-ASROC tengeralattjárók elleni vagy Type 90 víz-víz irányú rakéta. A JS Szuzutski pedig a még fejlettebb típusok közé tartozik, amit 2014-ben bocsátottak a vízfelszínre és az  amerikai hadihajókhoz hasonló fegyverzettel van szerekkel.

Ám kétségtelen, hogy a Gunmax “sztárja” a JS Isze volt. Egy Hiuga-osztályú helikopterhordozó, mely 2011-től áll a Japán Önvédelmi Erők tengeri erőinek (MSDF) a szolgálatában és fejlett elektronikai és kommunikációs eszközei lehetővé teszik, hogy betöltse a parancsnoki hajó tisztségét.  Továbbá az amerikai haditengerészet számára kifejlesztett EA-18G arcászati rádióelektronikai lefogó repülőgépek, MH-60R Seahawk, járőr-és felderítő helikopterek, tengeralattjárók és haditengerészet különleges erői is vettek részt a Guam-szigetek melletti bemutatón. Egyik nap légvédelmi, másik nap víz alatti, harmadnap pedig olyan gyakorlatokat tartottak, mint célzás, taktikai manőverek vagy az egységek közötti gördülékeny kommunikáció.

“Japánnal fenntartott kapcsolatunk alapja a haditengerészeteink közötti szoros együttműködés a régióban” – nyilatkozta Ed Sundberg, az USS McCampbell és az amerikai kontingens vezető parancsnoka, majd így folytatta: “Mindannyiunk számára kritikus, hogy tanuljunk egymástól, hogy ezáltal növeljük az országaink fegyveres erőinek hatékonyságát.

Ez volt a második ilyen Gunmax-hadgyakorlat. Az elsőt még tavaly júliusban rendezték meg. A hadgyakorlat egyrészt figyelmeztetés volt Kim Dzsong Unnak, hogy az állítólag hidrogénbombája felrobbantása után az Egyesült Államok számíthat Japánra (és egyben Dél-Koreára), amely szintén komolyan veszi a fenyegetést. Másrészt a Guamex egy bemutató Kínának   a japán haditengerészet fejlettségéről és a szövetségeseivel való együttműködési képességről. Nem utolsó sorban pedig a két ország közötti szigetvitákban is változást hozhat a nagyobb és harcképesebb japán haditengerészeti erő.

Habár mostanában a nemzetközi média többet foglalkozik a dél-kelet kínai tengeren zajló “szigetépítésekkel”, mint a Szenkaku (kínaiul Tiaojü) szigetek körüli vitával. Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy a szigetcsoport megszűnt volna feszültségforrás lenni a két ország között. Legutóbb tavaly december történt, hogy egy hét alatt legalább nyolc kínai hajó – köztük löveggel felszereltek is – úszott át japán vizekre, majd a figyelmeztetések után távozott. Tokiónak viszont már elege lett ezekből az incidensekből: januártól a japán haditengerészet (MSDF) részt vehet “tengeri rendészeti hadműveletekben“. Ezek az akciók olyan határsértő hajók elfogására irányulnának, melyek “nem reagálnak a figyelmeztető jelzésekre” és a japán partiőrség képtelen kezelni a helyzetet. A védelmi miniszter dönthet a MSDF mobilizálásáról és katonai fellépés nagyságáról, ami viszont eléggé megosztja a japán társadalmat: az ellenzék és a pacifista réteg szerint ilyen lépés könnyen háborút robbanhat ki, miközben szembemegy a szigetország törvényeivel.

 

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: