You are here

Megdőlt a klímarekord Hokkaido szigetén 2018. novemberében

Kép: Hófesztivál Hokkaidon 2018-ban

  1. novemberében megdőlt a melegrekord Hokkaido szigetén

Hokkaido szigetén 1886 óta gyűjtik az időjárási adatokat. Azóta nem fordult még elő, hogy a sziget sík területein nem hullott hó november közepéig.

Hokkaido hegyvidéki részein már hullott hó, de az alacsonyabban fekvő vidékeken még novemberben is csak eső esett.  Szapporóban és Hakodatéban még nem volt hó. A sípályák, amelyek ilyenkor mindig fehér színben pompáznak, most zölden virítanak.

A meteorológusok a szokásosnál erősebb nyugati áramlatokat okolják a jelenségért. Ezek az áramlatok a korábbi évekhez képest több meleg levegőt juttatnak a sziget felé az elmúlt évekhez viszonyítva, ezzel megakadályozva a lehűlést. Emiatt a novemberi átlaghőmérséklet idáig 2,5 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

Hokkaido eddig a világ hóban leggazdagabb helyei közé tartozott. Évente 10-15 méter hó hullik le és meg is marad. Az itt hulló vastag porhó kiválóan alkalmas a síelésre. Épp ezért külföldi befektetők is felfedezték maguknak a japán szigetet. A hokkaidoi hegyi falvakban nagy méretű infrastrukturális fejlesztések kezdődtek el.

Remélhetőleg a 2019-ben rendezendő hófesztiválnak ez nem okoz gondot.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: