You are here

Megbüntették az autósiskolát a tanulók halála miatt

Jelentős kártérítést kell fizetnie az autósiskolának, amelynek 25 diákja és egy alkalmazottja az igazgató hibájából halt meg a szökőárban.

A szendai-i bíróság 1.9 milliárd jen (kb. 4 milliárd forint) kártérítés kifizetésére kötelezett egy autósiskolát a miyagi megyei Yamamoto városban. Az iskolát 25 diák és egy részidőben dolgozó alkalmazott rokonai perelték be, mert a cunamiriadó után az iskolában tartózkodókat nem evakuálták időben.

A perben a bíróságnak abban a kulcsfontosságú kérdésben kellett döntenie, hogy a tengertől 750 méter távolságban álló iskolának kellett-e arra készülnie, hogy a cunami elérheti az épületet. Az igazgató a cunamiriadó elhangzása után 50 percig ott tartotta a helyszínen a diákokat, és csak az utolsó pillanatokban intézkedett a menekülésről. Négy autóval hagyták el a helyszínt, de a hullámok utolérték és járművestől elragadták őket. Valamennyien, a vétkes igazgatóval egyetemben az áradatban lelték halálukat. Az a két tanuló sem maradt életben, akik gyalog próbáltak menekülni a vízözön elől.

A bíróság szerint mindez elkerülhető lett volna, ha az autósiskola igazgatója a riasztás után hezitálás nélkül evakuálja a helyszínen levőket.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: