You are here

Megbukott a japán bálnavadászat kiterjesztésének terve

Miközben a japán halászati hivatal bővíteni kívánta a „tudományos kutatási céllal” vadászott bálnahús fogyasztói terjesztését, ez évben rekord kevés állatot sikerült leölnie.

Japán az 1985-ös nemzetközi bálnavadászati moratórium kiskapuját kihasználva évente akár ezer bálnát is elpusztít, úgymond, „tudományos kutatási céllal”. A felháborodott természetvédők ezt képtelenek megakadályozni, mert az ügyben döntő nemzetközi fórumokon a kis országo szavazataival mindig a japán akarat győz. (A szigetországot azzal vádolják, hogy egyszerűen megvásárolja a kis országok szavazatait.)  2010-ben Ausztrália a Hágai Bírósághoz fordult a kéréssel, hogy tiltsa meg Tokiónak bálnák pusztítását.

A japán hangoztatja, hogy kutatási, és nem kereskedelmi céllal vadássza a kihalófélben lévő állatokat. Ennek ellentmond, hogy míg eddig csak korlátozott számú nagykereskedő juthatott bálnahúshoz, a jövőben magánszemélyek, éttermek is vásárolhatnak belőle, sőt terv született, hogy iskolaétkezdékre is kiterjesztik a fogyasztását.

Az egyre nyíltabb üzleti célban közrejátszik, hogy a bálnavadászat anyagilag ráfizetéses vállalkozás. Ám elemzők szerint a japánok dacból ragaszkodnak ahhoz, hogy más országok ne rendszabályozzák őket a tengeren. Mivel nem sokat törődnek a természetvédők heves bírálataival, azok megszervezték a japán bálnavadászok folyamatos akadályozását. A Sea Sepherd környezetvédő társaság hajói több éve rendszeresen követik a japánok hajóit, koccannak velük, útjukba állva lassulásra és kitérésre késztetik őket, legénységüket pedig bűzbombával dobálják. Tavaly a japán kormány bejelentette, hogy anyagi segítséggel és a halászhajók körül cirkáló védőhajókkal fogja segíteni a leszálló félben lévő halászati ágazatot, ám úgy látszik, ez sem segített. A japánok ez évben könyvelhették el legnagyobb veszteségüket. A 48 napos bálnavadászati idény alatt a japán bálnavadászhajók 21 napot töltöttek a környezetvédők hajói előli meneküléssel. Míg tavaly 266 csukabálnát ejtettek, az idén már csak 103-at, barázdásbálnából pedig egyet sem. Így a környezetvédők akciói miatt ráfizetésessé vált, súlyosan eladósodott halászati ág akár be is zárhat, és a tengerekre visszatér a békesség. A bálnák is ezt akarják.
Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: