You are here

Magyarországi látogatás

Magyarországi látogatás

Magyarország Európában van, de a magyarok éppoly türelmesek, melegszívűek és szenvedélyesek, mint az ázsiai népek.
A Közép-Ázsiából elszármazott magyarok honfoglalása 896-ban zajlott le, az általuk alapított királyság pedig 1526-ig, az oszmán török hadak beözönléséig Európa erős országa volt. Mindezt Budapesten jártamban a Hősök terén tudtam meg.
1990-ben férjemmel, Taigai Ri koreai újságíróval a kelet-európai forradalmak színtereit jártam végig. Ez utam során volt alkalmam Csehszlovákia után Magyarországot is megismerni.
Az ország fővárosát, Budapestet, méltán illetik a Kis-Párizs, a Duna Királynője vagy a Duna Gyöngye becenevekkel. Az elegáns városban különösen a Duna nyugati partján fekvő budai területek történelmi múltú épületeinek szépsége kapott meg. Az Anjou Károly Róbert király és fia, Nagy Lajos a középkorban szolgálták az ország és a város felvirágoztatását. Különösen szembetűnőek a neogótikus stílusú épületek és legjellegzetesebb képviselőjüknek is nevezhető Mátyás templom ég felé törő, 88 méter magas tornyával. Az altemplom reneszánsz és barokk kelyheket és ereklyéket őrző kincstárában régi korok hangulata árad.
A főváros másik fele, a Duna keleti partján elterülő Pest modern kereskedelmi város. A pompás Parlament a Duna koronájaként uralja a képet. Környékén sétáló- és vásárló utcák vannak. A Parlament közelében álló Szent István Bazilikától induló Andrássy úton sok múzeum és emlékház található.
Rögtön az út elején a híres Állami Operaház, végén pedig a Szépművészeti Múzeum tekinthető meg. A közelben sorakozó látnivalók is valóban nagyon szépek.
Japán 1973-ban kötött kulturális egyezményt Magyarországgal. 1976 októberében nálunk járt Huszár, akkori miniszterelnök-helyettes, tárgyalt a japán kormánnyal, s a következő évtől megerősödtek a két ország gazdasági kapcsolatai is.
Magyarországgal kapcsolatban mindig magamban hordok egy régi emléket. 1964-ben, a Tokiói Olimpia megrendezésekor, az Olimpiai Bizottságban, a sajtóosztályon dolgoztam. Munkám gyakran szólított a külföldi tudósítók irodájába, ahol megismerkedtem egy magyar kollégámmal is. Számtalanszor mondta: “Nekünk, magyaroknak a japánokhoz hasonlóan igyekezni kell, hogy az országunkban jólétet teremtsünk.”

Ókuni Mitsuko

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: