You are here

Magyarország és Japán utolsó az oktatásban

japanese-schoold

Sajnálatos rekordot tart Magyarország és Japán: az OECD 33 tagállama közül ők költenek legkevesebbet oktatásra.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 33 tagállama közül Magyarország a GDP-je 3,1%-át költi oktatásra, s ezzel sereghajtó. Japán egy hajszállal előzi meg (3,2%). Persze, a japánok hivatkozhatnak arra, hogy a sokkal magasabb GDP-jükhoz viszonyított százalék összegben nem csekély, de egyik ország sem lehet büszke arra, hogy a sor végén kullog.

A magyar értékek duplájával, 6,2%-al a norvégok vitték el a pálmát. Őket a Dánok követték 6,1%-al, míg Finnország, Belgium és Izland egységesen 5,6%-ot áldoz az oktatásra.

„Fiataljaink oktatása országunk jövőjének építése” – nyilatkozta egy japán oktatásügyi felelős. Mondatát hasznos lenne mindkét országban megfogadni.

Japánban az átlagosnál magasabb az egy-egy gyermek oktatására fordított összeg, aminek az az oka, hogy a szigetországban drágábbak az egyetemek és az óvodák. A japán tanárok átlagosan évente 300 órával többet kell dolgozniuk, mint a többi tagországban. A szülők szerint a gyerekeiknek sok olyan fölösleges tananyagot kell megtanulniuk, amire az életben nem lesz szükségük. Remélhetően erre is figyelemmel lesz Abe Shinzó kormáűnyfő beharangozott oktatási reformja.

Az OECD országai évente 10.493 dollárt költenek egy-egy tanulóra. 2013-ban Magyarország ennek csak a felét, 5.591 dollárt költötte. Az óta nálunk esett vissza legjobban az egy tanulóra költött összeg, holott a diákok száma csökkent.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: