You are here

Kivégezték az Aum Shinrikyo szekta vezérét és hat vezetőjét

A mai napon kivégezték az Aum Shinrikyo (Legfőbb Igazság) nevű szekta alapítóját, Aszahara Sókót és hat alvezérét. A szekta a kilencvenes években két szarintámadást követett el, s az idegméreg 29 ember halálát és ezrek sérülését okozta. Aszahara kivégzését a japán igazságügyi minisztérium megerősítette. A japán média szerint mellette a szekta hat vezetőjét is felakasztották.

 

Aszahara a szektaalapító (balra) , és Inoue, a titkoszolgálat és belső elhárítás főnöke

 

A választásokon is indultak

Aszahara, valódi nevén Macumoto Csizuo 1987-ben alapította a buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő szektát. A csoport tagjainak száma rohamos gyorsasággal növekedett, az 1990-es japán parlamenti választásokon 25 hívő indult.

Egyikük sem jutott be a képviselőházba, ami feldühítette a szektavezért, aki a kormányt okolta ezért. A japán hírszerzés szerint a szekta ekkor kezdett vegyi fegyvereket felhalmozni.

 

Bizarr rituálék

A világvégehívők első szarintámadásukat 1994-ben követték el Macumoto városban, ahol földvitába keveredtek a helyi hatóságokkal.  Az éjszaka leple alatt szabadba engedett ideggázzal a bírót kívánták megölni, ám a bíró nem tartózkodott otthon. Ám nyár lévén, nyitott ablaknál alvók közül nyolcan meghaltak és mintegy száznegyvenen sérültek meg.

Az Aum Sinrikjo 1995-ben vált világszerte hírhedté, amikor második merényletét elkövette. A szekta szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát, aminek következtében 13 ember halt meg, és több mint hatezren különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek.

Aszaharának népszerűsége csúcsán több mint tízezer követője volt Japánban, és további több tízezer más országokban, köztük Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban.

Japánban a Fudzsi-hegy lábánál éltek egy kommunában, ahol a szektavezér tanításainak tanulmányozása mellett bizarr rituálékat tartottak, és fegyvereket halmoztak fel.

 

Iszonyú pusztítást végzett a szarin a metróaluljárókban. Kép: YouTube / Youtube / Council on Foreign Relations

 

29 ember haláláért felelősek

A Legfőbb Igazság vezetőjét 2004-ben halálra ítélték 12 további szektataggal együtt.

Az NHK japán televíziócsatorna kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a szekta hat „tisztségviselője” került a bitófára Aszahara mellett.

  • Hajakava Kijohide, a csoport második embere, úgynevezett „építési minisztere”,
  • Nakagava Tomomasza, a szekta „belügyminisztere”,
  • Inoue Josihiro, a metró elleni merénylet kitervelője, a csoport „hírszerzési főnöke”,
  • Cucsija Maszami, a szekta fővegyésze, a szarin előállításának vezetője,
  • Endo Szeiicsi, a csoport úgynevezett „egészségügyi minisztere” és vezető „tudósa”,
  • valamint Niimi Tomomicu, a „kémelhárítás” főnöke lakolt halállal.

Többüket a terrortámadások mellett gyilkosság vádjában is bűnösnek találták.

A szekta más támadásokat is végrehajtott, összesen 29 ember halála szárad a csoport tagjainak lelkén.

 

Több tízezren voltak követői a Aum Shinrikyo vallásnak. Kép: Youtube.com / Youtube / Council on Foreign Relations

 

Felügyelik az utódszektákat

A csoportosulásnak azonban Japánban legalább két legálisan működő utódszervezete maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel. Előbbi, amely puszta névváltoztatás útján jött létre 2000-ben, bocsánatot kért a terrorakciókért, és kártérítést fizetett a metrótámadás áldozatainak. Vezetője Dzsoju Fumihiro, a kivégzett szektafőnök egyik alvezére, aki a börtönbüntetése után összegyűjtötte a szétszéledt tagokat és látszólag új alapokon új szektát alapított.

Egy amerikai terrorkutató intézet szerint azonban az Alef tagjai a szekta létrejöttének évében titkos számítógépes hálózatokba törtek be, hogy információkat gyűjtsenek oroszországi, ukrajnai, kínai, dél-koreai, tajvani és japán nukleáris létesítményekről.

A két utódszervezetnek a mai napig számos követője akad a világon, Japánban 1650-re, Oroszországban 460-ra tehető a számuk.  (Oroszországban két éve az Aum Sinrikjot terrorista szervezetnek minősítették és betiltották.) Mindemellett 910 millió jenes (több mint kétmilliárd forintos) vagyonnal rendelkeznek.

Az utódszekták működése a japán hatóságok felügyelete mellett folyik.

 

Videó

 

/MTI – Inter Japán Magazin/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: