You are here

Lopakodó vadászbombázókat vesz Japán

Japán minimum további 20 db F-35A típusú lopakodó vadászbombázót vásárol az USA-ból a következő hat évben – közölte három, a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Illetékesek szerint a radarral nem észlelhető lopakodó gépeket az Egyesült Államokból, a Lockheed Martin hadiipari óriásvállalattól szereznék be. Ott is szereltetnék össze, s ezzel a darabonként 100 millió dollár értékű gépeknél 30-30 millió dollárt takarítanak meg. Ennyivel kerülne többe, ha a gépeket japán szerelőüzemekben raknák össze.

“A költségvetés és a termelési ütemterveket figyelembe véve mintegy 25 repülőgép beszerzése tűnik valószínűnek” – mondta az egyik tisztségviselő. Az újabb igény kiegészítené a 42 gépre szóló rendelést. A végszerelését és műszaki ellenőrzését a Mitsubishi Heavy Industries hadiipari beszállító vállalat végzi Japánban.

Az F-35A típusú gépek a japán légierő kiöregedő F-4-es és F-15-ös repülőit váltaná fel, különös tekintettel a helyi kihívásokra, mint a kínai hadsereg egyre modernebb harci gépeire, illetve Észak-Korea nukleáris- és ballisztikus-rakéta programjára.

A japán hadsereg ezen kívül fontolgatja a közvetlen le- és felszállás képességgel is rendelkező F-35B típusú harcigépek beszerzését is, amelyek a Kelet-kínai-tengeren található apró szigetekről, vagy az Izumo osztályú helikopter-hordozó hajókról is felszállhatnának.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: