You are here

Lopakodik a japán lopakodó!

A Nagoyai nemzetközi repülőtéren levegőbe emelkedett a Mitsubishi X-2 típusú japán katonai lopakodó gép. A 220 japán cég összefogásával hét éve zajló kutatások eredményeképpen született konstrukció ötödik generációs fejlesztés, ami azt jelenti, hogy lokátorral nem (vagy alig) észlelhető, manőverező képessége pedig gyors és meglepő. Meghajtását két japán gyártmányú hajtómű biztosítja, amelyek tolóerő-vektorosra kialakítva a gázsugár eltérítésével „besegítenek” a kormányzásba.

Az alacsony észlelhetőség feltétele, hogy a fegyverzet a belső térben legyen elhelyezve, ehhez viszont a szakértők szerint a gép túl kicsi. A gép hossza 14,2 m, szárnyainak fesztávolsága 9,1 m. Persze lehet, hogy a japán találékonyság ezt is megoldja, mert a jó helykihasználásnak és a miniatürizálásnak Japánban évszázados hagyományai vannak.

A fejlesztési költségek 39,2 milliárd yenbe (mintegy 6,7 milliárd forintba) kerültek, ami ez esetben nem számít magas árnak. A gépet 2-3 évig tapasztalatszerzésre röptetik, hogy majdan elkészülhessen a japán F-3 harci gép, amellyel 2030-körül leváltják a japán légierő gépeit, a Mitsubishi F-2-t és az amerikai F-15-öst.

A japán légierő korszerűsítésére a kínai katonai fenyegetés miatt sürgető. A „nagy szomszéd” két ötödik generációs harci gép fejlesztésén dolgozik, az elsőnek már elkezdődött a sorozatgyártása is.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: