You are here

Letiltva a Mondzsu atomerőmű kísérleti reaktorának újraindítása

A japán atomenergetikai hatóság 9800 biztonsági vizsgálat elmaradása miatt megtiltotta a Mondzsu atomerőmű újraindítását.

Az illetékes hatóság szerint a Mondzsu atomerőművet üzemeltető atomenergia-ügynökség több mint 9800 biztonsági vizsgálatot elmulasztott.  Ez miatt a hatóság nem engedélyezte a reaktor újraindítását. Az 1994-ben beindított létesítmény iránt a kormány nagy reményeket táplált. Mivel gyorsszaporító reaktora több üzemanyagot állít elő, mint amennyit elhasznál, ennek elterjedésétől várták az energiatermelés jövőjét. Csalódásukra az erőművet már a következő évben le kellett állítani, mert a hűtésre szolgáló nátrium kiszivárgott, és tüzet okozott. Csak 2010-ben helyezték ismét üzembe, ám néhány hónapi működés után baleset miatt megint le kellett állítani.

Az 2011-es földrengést és cunamit, majd a fukusimai atomerőmű nukleáris balesetét követően az atomerőművek üzemeltetésére a japán kormány sokkal szigorúbb biztonsági követelményeket szabott meg. Mivel ezt az üzemeltetők nem mindenhol tudják biztosítani, a szigetország ötvennél több erőművéből jelenleg csak kettő működik. A Mondzsu erőmű esetében a hatóság 9800 biztonsági vizsgálat hiányolta, ezért nem adta ki az üzembe helyezési engedélyt.
Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: