You are here

Lékó Eszter: Akiknek mestere volt Kurosawa…

Ki ne hallott volna Steven Spielbergről, aki olyan híres filmeket rendezett, mint a Ryan közlegény megmentése, E.T. A földönkívüli vagy George Lucasról, aki főként a Csillagok háborúja- sorozat miatt vált ismerté. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy ezeknek a remek rendezőknek is voltak tanítóik.

Ilyen mester volt Kurosawa Akira, a világ egyik legismertebb japán filmrendezője.

Kurosawa 1910-ben született. Már kisgyermekként megismerkedhetett a filmek világával. Édesapja, aki a nyugati kultúra iránt érdeklődött, gyakran vitte el a családot filmszínházba, ahol akkoriban kezdték el vetíteni az európai filmeket. Már akkor igen nagy hatást gyakoroltak a filmek az ifjú rendezőre. Élénk fantáziájú gyermek volt, aki e mellett fantasztikus vizuális képességekkel volt megáldva.

Kezdetben festészettel foglalkozott, később azonban forgatókönyv íróként dolgozott és egy nemzeti filmstúdió felvette rendezőgyakornoknak. Először propaganda filmeket rendezett, de a 2. világháború utáni években már szabadon alkothatott. Leghíresebb alkotásai: A vihar kapujában, A hét szamuráj c. film, amelynek forgatókönyve alapján készült el egy amerikai változat Hét mesterlövész címmel.

Az 1950-es években kifejlesztett egy új filmfelvételi technikát. Azt vette észre, hogy ha a kamerák túl közel vannak a színészekhez, akkor képtelenek teljes mértékben beleélni magukat abba a szerepbe, amit éppen játszanak. Ezért messze vitte a kamerákat és teleobjektívvel dolgozott.  Ezzel óriási változást ért el színészeknél.

Egy jelenetet egyszerre több kamerával is rögzített, így vágáskor többféle nézőpontból tudta bemutatni azt.

Filmjeleneteihez csak nagyon ritkán játszott be zenét. Elmondása szerint, jobban szerette a csendes képeket.

Munkássága során olyan japán hírességekkel dolgozott együtt, mint például Mifune Toshiró színész. Közös alkotásaik remekeltek. Összesen 16 olyan filmet rendezett, melynek szereplői között Mifune is ott volt. Ezekből a filmekből 8 jelent meg Magyarországon: Részeg angyal, A vihar kapujában, A hét szamuráj, Éjjeli menedékhely, Véres trón, Rejtett erőd, A testőr, Rőtszakállú.

Kurosawa egészen idős koráig alkotott. Egy-egy filmjén rengeteget dolgozott, de ezek mind zseniálisak lettek. Azon igyekezett, hogy a filmjei az utolsó kockáig olyanok legyenek, ahogyan azt ő előre megálmodta.

Személyesen találkozott Steven Spielberggel, George Lucassal és Martin Scorsese rendezővel.

Mindhárom híres rendező úgy nyilatkozott, hogy Kurosawa nagy hatással volt az egész életükre, munkásságukra. Spielberg szerette a közös munkáikat, a vele töltött idő meglátszódott a saját alkotásain is. Minden film, amit Kurosawa rendezett arra inspirálta Spielberget, hogy ő maga is olyan jó filmkészítő legyen.

A világhírű rendező 1998-ban, 88 évesen hunyt el. 2009-ben Kurosawa tiszteletére avatták fel a Kaliforniai Anaheim Egyetem Kurosawa Akira Filmiskoláját. Az ünnepi beszédet a rendező két legnagyobb tisztelője mondta, Steven Spielberg és Martin Scorsese.

 

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: