You are here

Látogatható a fukusimai atomerőmű

 Inter Japán Magazin: Látogatható a fukushimai atomerőmű

A márciusi természeti katasztrófa óta először nyitották meg nyilvánosan az újságírók előtt a fukusimai atomerőművet. A megdöbbent publicisztákat a pusztítás és halál képe fogadta. Az atomkatasztrófa következtében a valaha büszke ipari épületek helyén a leomlott, vagy töredezett falakból összeszaggatott, eldeformálódott vasszerkezetek meredeznek. Az erőmű teljes leépítése bevallottan is 30 évig fog tartani. 

Látogatható a fukushimai atomerőmű

A márciusi földrengést és cunamit követően meghibásodott a fukusimai atomerőmű. Az áramellátás megszűntével leállt a fűtőrudak hűtése, s a keletkezett vízgőz és gázok miatt több robbanás történt. A méretében a csernobilihez hasonlítható atomkatasztrófa következtében folyamatos a környezetet érő radioaktív sugárzás. Ez miatt evakuálni kellett a környék lakosságát, de hatalmas károk keletkeztek a környék ipari és mezőgazdasági termelésében. A további atomerőmű-leállások miatt országos áramhiány állt be, amely újabb áldozatokat követelt az ipari termelőktől és a lakosságtól.

Látogatható a fukushimai atomerőműAz erőmű kezelője, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) nem tudta megfelelően kezelni az atomkrízist. A lakosságnak adott értelmezhetetlen vagy a történteket elbagatellizáló híreivel ellentétben újabb és újabb hibák kerültek napfényre, tovább növelve az aggodalmakat és a  bizalmatlanságot.

A helyszínelő zsurnaliszták megtudhatták, hogy az erőmű teljes megszüntetése a TEPCO régebbi állításával ellentétben nem pár hónapot, hanem 30 évet vesz igénybe. A krízis kezdetén munkálkodó 100 fő (de a valóságban a váltás miatt közel 300 fő) „atomkamikeze” sorsáról teljes a hírzárlat. Minden valószínűség szerint őket végzetes sugárdózis érte. Az erőmű teljes leszereléséig több generáción keresztül 3300 munkás dolgozik.

Látogatható a fukushimai atomerőmű

Testükön sugárzásjelzőt viselnek, védőruhájukat pedig naponta megsemmisítik. Jelenleg a fűtőrudak hőmérséklete stabilizálódott, és ha nem történik váratlan visszaesés, még ebben ez évben elérhetik a „hideg leállást”, vagyis amikor a fűtőrudak hűtővize folyamatosan forráspont alá kerül.

H-guchi
Inter Japán Magazin 

 

 

 

 
Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/1000-tonna-tormelek-fukushima-mellol-tokionak/
http://interjapanmagazin.com/visszakoltozes-fukusimaba/
http://interjapanmagazin.com/megszolal-a-volt-kormanyfo/
http://interjapanmagazin.com/plutoniumra-bukkantak-a-fukushimai-eromutol-80-km-re/
http://interjapanmagazin.com/friss-ujabb-csapas-veszelyben-fukusima/
http://interjapanmagazin.com/oriassator-a-sugarzo-reaktor-fole/
 
 
 
 
 

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: