You are here

Kyoto (京都)

Kyoto Japán fővárosa volt 791-től 1868-ig. Az évszázadok során háborúk és tüzvészek sokszor elpusztították. A II. világháborúban az ameriaiak történelmi jelentősége miatt az atomtámadás tervezésekor kivették a lehetséges célpontok listájából.


Aranypavilon (
金閣, Kinkaku-ji)

 

A 12. században épült Aranypavilon eredetileg egy Kitayama-dai nevű arisztokrata nyaraló volt, mely egy módos államférfi, Kintsune Saionji tulajdonában állt. Yoshimitsu Ashikaga sógun vette meg a Saionji családtól, és palotává alakíttatta át. Halála után fia, apja kívánsága szerint, zen buddhista templommá alakíttatta a 14. században. A pavilon felső emelete aranylemezzel van bevonva.

Egy hatalmas tó fölé építették, így nemcsak a templom, de a környezete is gyönyörű.


Császári Palota
(京都御所, Kyōto Gosho)

 

A kiotói Császári Palota a császári család rezidenciája volt 1868-ig, amikor is a főváros Kiotó helyett Tokió lett. A Palota i.sz. 794-ben épült, de az évszázadok folyamán többször leégett és többször áthelyezésre került a városon belül. A mostani palotát 1855-ben építették.


Gion
(祇園)

 

Gion Kiotó gésa-negyede, mely a modern építészet és a történelmi szépség keveréke. A Yasaka szentély és a Kamo folyó között fekszik. Tele van boltokkal, éttermekkel és teaházakkal, amelyekben gésák és maikók szórakoztatják a vendégeket. A negyedben főleg kicsi lakóházak (machiya) és teaházak (ochaya) találhatók.


Katsura Császári villa
(桂離宮, Katsura Rikyū)

 

A villát Toshihito Hachijo herceg építtette az 1600-as évek elején a Hideyoshi Toyotomi sóguntól kapott földön. A herceg nagy rajongója volt a Genji története c. régi japán novellának, a villához tartozó kert sok része könyvbeli jeleneteket idéz fel. A villa több nagy épületből és négy teaházból áll, és úgy tartják, hogy ezen épületek a japán építészet remekművei.


Byodo-in Templom(
平等)

 

Eredetileg nyaralónak építtette Minamoto no Shigenobu, majd tőle Fujiwara-no Michinaga vette meg. 1052-ben fia, Fujiwara-no Yorimichi alakíttatta át templommá. Hódó (鳳凰堂 Főnixcsarnok) nevű, máig álló épületében találhatók az amidista buddhizmus legszebb korai képzőművészeti alkotásai. A Főnixcsarnok körül gyönyörű kert található.


Fushimi Inari szentély (
伏見稲荷大)

 

Fushimi Inari Taisha Inarinak, a rizs és szaké istenének szentelt szentély. Az országban kb. 40 ezer ilyen szentély van, és a Fushimiri Inari Taisha ezeknek a központja. A szentély területén több róka azaz kitsune szobor is található, ugyanis ők voltak Inari hírvivői. Imacsarnokához két út vezet, összesen kb. 10 ezer torii azaz szentélykapu alatt.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: