You are here

Kongó Gumi: A vállalkozás mely 40 generációt élt meg

A Kongó Gumi-vállalkozást még Shigetsu Kongó alapította 578-ban miután a családja meghívást kapott Sotoku Taishi japán hercegtől. A cégnek több, mint 1400 évig sikerült fennmaradni a tömérdek buktató ellenére. 2006-ban viszont a tulajdonosok  kénytelenek voltak megválni hőn szeretett cégüktől, melyet végül a 102 éves Takamatsu konglomerátum vásárolt fel.

A családi vállalkozás első megbízatása nem kisebb feladat volt, mint a Négy Mennyei Királynak szentelt oszakai Shitennoji buddhista templom „felhúzása”. A projekt olyan jól sikerült, hogy a későbbiekben a vállalkozás fő profilja a templomok építése és azok karbantartása lett. Az évszázadok során olyan jelentős templomok megépítésére kaptak felkérést, mint az ikaragui Hórjúdzsi templom – mely elkészülte után nem sokkal le is égett, így renoválni kellett – vagy a 800-as években épült Kójaszan kolostor, ahol a mai napig jelentős buddhista központ működik.

Hórjúdzsi templom Forrás: wikipedia

Ezt követően mondhatni „holt időszak” jellemezte a vállalkozást, legalábbis ami a nagy munkálataikat érinti, de 1583-ban ismét egy jelentős építkezésbe kezdtek. Az oszakai várkastély a maga hatvanezer négyzetméterévvel újabb hosszú évekre nyújtott bevételi forrást a családnak. Az ezt követő Tokugava-sógunátus időszakra is szép emlékekkel gondolhatnak vissza, hiszen ezidőtájt is virágoztak az építkezések.

Az aranykornak Meidzsi császár vetett véget, miután 1867-es hatalomátvételét követően ezrével kezdte el leromboltatni a buddhista templomokat Japánban. a 19. és 20. században jelentős változások mentek végbe az egész világon. Olyan, korábban sosem látott problémákkal kellett megküzdeniük az akkori generációknak, mint a gazdasági világválság vagy éppen a felfújódó ingatlanpiac. Ezt követően komoly adósságokba került a Kongó Gumi, melyet nem voltak képesek visszafizetni, így 2006-ban kénytelenek voltak eladni a céget.

Kójaszan kolostor Forrás:sovereignman.com

Az, hogy pontosan mi vezetett a vállalkozás becsődöléséhez nem lehet tudni. Valószínű, hogy a külső körülmények – gazdasági világválság, a templomok építésére irányuló megrendelések csökkenése – valamint a családi üzleti modell megváltoztatása együtt kellettek ahhoz, hogy a céget olyan anyagi helyzetbe hozzák, amiből nem tudtak kilábalni.

Lehetne keresni az okokat, de egy rekord hosszúságot megélt cég működésében sokkal inkább azt kell megfejteni, hogy mit csináltak annyira jól, hogy ilyen sokáig fennmaradt. Íme néhány titok a Kongó családtól:

  • Döntést kizárólag józan ésszel hozzunk
  • A fő projekten van a hangsúly
  • Fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát
  • A megfelelő munkakörnyezet megteremtése
  • A legolcsóbb és legtisztességesebb ajánlatot adni

A család valóban megfelelt ezeknek az elveknek. Ami viszont a fent említett szempontok fontosságát is felülmúlja – és ezzel szembe menve a kultúrának és szokásoknak – az volt, hogy mindig a legrátermettebb családtagnak kellett a céget irányítani. Még akkor is, ha az a személy éppenséggel nem az első szülött volt, sőt nem is fiú. A cég életében arra is volt precedens, hogy a vállalkozást a család valamelyik női tagjára bízták, mert úgy gondolták, hogy az Ő kezében lesz a legjobb helyen a cég sorsa. Az ilyen rendhagyó „húzások” mellett érdemes megemlíteni, hogy az innovációra is nyitottak voltak. Mi sem bizonyíthatná ezt jobban, hogy a Kongó Gumi az elsők közt volt, akik elkezdtek CAD tervezőszoftverrel dolgozni, valamint betont alkalmaztak ott, ahol korábban csak fát.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: