You are here

Kölcsönös a japánok és kínaiak ellenszenve

Doma-Miko

A két országban megkérdezett tíz-tíz főből kilenc utálja a másik országbelieket. Történelmi okok? Közelgő szigetháború?

Japánban és Kínában közvélemény kutatást végeztek arról, hogy a lakosok hány százaléka nem szimpatizál a másik ország lakóival. Az eredmény szerint a megkérdezett kínaiak 92,8 %-a nem kedveli a japánokat, míg fordítva ez a szám enyhébb, de szintén 90% felett van.

Kínai részről Mandzsúria japán gyarmatosítása miatt, illetve Japán II. világháborús kínai szereplése miatt nagy az ellenérzés. Kifogásolják, hogy ezekért a szomszéd soha nem kért őszintén bocsánatot. A japánok ellenszenvét pedig éppen a háborús szerepüket ért kifogyhatatlan kínai bírálatok, illetve az országukban élő kínaiak bűnözése táplálja. Mindkét nép ellenérzésében olaj a tűzre a japán déli szigetei, a mindössze 7,5 km² területű Szenkaku miatt kirobbant ellentétek.

A II. világháborút követő nemzetközi döntések értelmében a Szenkaku (kínai nevén Tiaojü) szigetek Japán tengeri határain belülre kerültek. A döntés ellen annakidején Kína nem emelt kifogást. Az utóbbi években azonban kiderült, hogy a szigetek térségében a tenger mélyén hatalmas földgáz és olajlelőhelyek húzódnak. Ezt követően Kína „történelmi jogán ” bejelentette igényét a szigetekre. Azóta a térségben egymást érik a kínai tengeri és légi határincidensek. Az II. világháborús vereségét követően az amerikaiak által rákényszerített alkotmány szerint a szigetországnak csak védelmi fegyverei lehetnek. Japán az alkotmány megváltoztatása és hadereje erősítésére készül. Ez megszüntethetné Kína többszörös katonai erőfölényét, amit a feltörő nagyhatalom kormánya és polgárai nem néznek jó szemmel.

A két ország kölcsönösen legnagyobb kereskedelmi partnere egymásnak. Talán ezért a megkérdezett kínaiak 72 %-a, a japánok 74 %-a érzi fontosnak az országaik közötti jó kapcsolatokat. (Ez az arány az értelmiségiek körében magasabb, 80, illetve 92 %.)

A két ország polgárainak véleménye egyezik abban, hogy a Szenkaku (Tiaojü) szigetek vitáját sürgősen rendezni kell. A japánok többsége tárgyalásokban látja a megoldást, a kínaiak pedig a szigetek fokozottabb ellenőrzésében, vagyis az erőfitogtatásban. A megkérdezettek több mint harmada számít arra, hogy a sziget-konfliktus háborúba fog torkollni.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: