You are here

Kivégezték az egyik japán túszt

3073910719

Abe Sinzó japán miniszterelnök is elismerte annak a felvételnek az eredetiségét, amely szombaton tett fel az internetre az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet. A felvétel már csak az egyik túsz látható, aki közölte, hogy már nem pénzt akarnak a terroristák, hanem valami mást követelnek Tokiótól.

“Japán nem hajlik meg a terrorizmus előtt” – ígérte meg a japán miniszterelnök az NHK japán televíziónak adott interjújában, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Jukava Haruna kivégzését, és részvétét fejezte ki a férfi családjának. Abe Sinzó többször kijelentette, hogy  Goto Kendzsi életének megmentése a jelenlegi legfontosabb feladata. Ezenfelül elismerte, hogy a túszhelyzet ügyében szombaton beszélt II. Abdallah jordániai királlyal, mivel a terroristák Goto Kendzsi elengedéséért cserébe egy Jordániában bebörtönzött terrorista nő, az al-Kaida terrorszervezethez köthető Szadzsida Risvai szabadon bocsátását követelik.

Január 24-én az amerikai SITE hírszerzési oldal által bemutatott, szintén a japán túszokról szóló videón az látható, hogy a 47 éves Goto egy fényképet tart a kezében, amelyen egy lefejezett holtest látható, és ez a jelek szerint a másik túszé, Jukava Harunáé. “Kendzsi Goto vagyok. Láthatták a fotót Haruna cellatársamról, akit az Iszlám Kalifátusban gyilkoltak meg. A fogvatartóim figyelmeztették Önöket. Határidőt adtak, és most megtették, amit ígértek” – hallhatók a másik túsz szavai a videófelvételen. Kendzsi ehhez még hozzátette, hogy a fogvatartói meglepő módon meggondolták magukat. “A követelésük már egyszerűbb és tisztességesebb. Nem akarnak többé pénzt. Nem kell aggódniuk amiatt, hogy terroristákat pénzelnének. Egyszerűen csak engedjék szabadon  Szadzsida Risvai nővérüket” – jelentette ki a felvétel végén a japán túsz.

Szadzsida Risvai öngyilkos merényletre készülő nő volt, aki 2005-ben fel akarta robbantani magát Jordániában egy külföldiekkel teli szálloda mellett. Az al-Kaidának hűséget esküdő terroristanő azonban nem tudta végrehajtani a merényletet, mivel a detonátor elromlott. A három társa, köztük a férje, ötvenhét embert robbantott fel. Őt viszont a jordániai hatóságok letartóztatták, és jelenleg is az arab országban tölti a börtönbüntetését.

Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet kedden hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyen két japán túszkivégzésével fenyegetőzik: 47 éves Goto Kendzsi és a 42 éves Jukava Haruna. A terrorista szervezet 72 órás ultimátumot adott a japán kormánynak a 200 millió dolláros váltságdíj kifizetésére. Azzal fenyegettek, hogy amennyiben határidőig nem kapják meg a pénzt, megölik a túszokat. Japán korábban több más országgal együtt ellenezte váltságdíjak kifizetését szélsőségeseknek.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: