You are here

Kiváló utánpótlás műhely: MTK-Dynamic KSE!

A Magyar Goju-Ryu Karate Szövetség nyári, gyomaendrődi edzőtáborában külön színfolt a Fischer Mihály vezette versenyzői csoport edzése, amelyben sok korosztályos magyar válogatott is dolgozik.
– Beszélgetek Fischerné Miklós Nikolettel, aki a Dynamic Karate SE elnöke, utánpótlás edzője, s mellette feleség is. Férje, Fischer Mihály pedig a klub vezetőedzője és a magyar WKF karate utánpótlás válogatott edzője. Az elnöknek komoly jogköre van. Hogyan működik ez tényleg? Hallgatnak egymásra?
– Természetesen. Egymás munkáját erősítjük. Én a klub utánpótlás edzője vagyok, a kisebb korosztálynál. Ő pedig a vezetőedző. A teljesen kezdők nálam indulnak el a karate útján, majd később kiválasztás alapján kerülnek Misihez a haladó csoportba.
– Mennyire másabb annak a csoportnak a munkája, ahová felkerülnek a gyerekek? Miben kell ott változniuk?
– Egymásra épül a munkánk, de nála már kiemelt versenyfelkészítés folyik. Mi egy WKF karate versenyszakosztály vagyunk, a kisebbek hazai és nemzetközi versenyekre készülnek, és12 éves kortól a versenyzőink már Európa- és Világbajnokságokra is.
– Problémát szokott jelenteni, hogy az edzők stílusa teljesen más, különböző. Miben különbözik az edzői stílusa Fischer Mihálytól, a férjétől?
– Igazából a habitusunk eléggé hasonló, a módszereink ugyanazok. Kidolgozott tematika alapján dolgozunk, s így folyik a kiválasztás is. Tudják, hogy ha felkerülnek a csoportba, változtatni kell, így nem nehéz. Ha a módszer ugyanaz és egymásra épülő, akkor nem nehéz beilleszkedni az újba.
– Korosztályukat tekintve a tanítványai gyermekek. Szoktak e visszamenni a „tanító nénihez”?
– Nem kell vissza jönni, hiszen én is mindig ott vagyok velük, mellettük. Akik tőlem átkerülnek a férjemhez, azoknak mindenben segítek, s a formagyakorlat edzéseket én tartom mindenkinek.
– Akkor nem jelent törést az, hogy az edzőnőtől az edzőhöz kerülnek?
– Nem, bármikor fordulhatnak hozzám bármivel.
– Említette, hogy a klubban nagy számban dolgoznak válogatottak. Milyen nagy megmérettetés áll ez előtt az ifjúsági korosztály előtt?
– Egészen közel van a szeptember 5 – 7-i , németországi korosztályos és felnőtt stílus Európa-bajnokság. Itt egy új rendszer alapján 11 éves kortól a felnőtt korig tudunk versenyzőket indítani, így 22 fős kerettel készülünk. Elkezdtük már az alapozást. A többieknek a felnőtt Európa-bajnokság a fő versenyük, valamint a korosztályos Európa-bajnokság. A WKF felnőtt Európa-bajnokság novemberben, Brémában lesz. Az utánpótlásé pedig 2015 februárjában Svájcban.
– Milyen szinten áll a magyar karate utánpótlás? Mostanában nagyon szép eredmények születtek…
– Nagyon –nagyon remek!!! A fiatalok nagyon tehetségesek és sikerre éhesek, illetve egy nagyon jó csapat került fel a felnőttek közé, akik már a juniorok között is sok érmet szereztek.
– Régen nagy divat volt a karate. ma már minden emberért meg kell küzdeni. Mekkora a lemorzsolódás?
– A lemorzsolódás a kicsiknél 10-20 százalék. Azt hiszem, hogy elégedettek lehetünk. Akik a versenyzők közé kerülnek, ott pedig szinte nem is beszélhetünk lemorzsolódásról.
– Évek óta látható, hogy ide, Gyomaendrődre nagy számban jönnek el gyerekek. Mivel tudják motiválni Őket, hogy ilyen nagy létszámban edzenek itt?
– A szülők nagyon szívesen engedik el a gyerekeket a táborba, mivel tudják, hogy jó kezekbe kerültek. A gyerekek pedig már nagyon várják a nyári tábort. Igyekszünk Misivel a sok munka mellett is nagyon jó hangulatot teremteni. Komoly felkészülés folyik, napi három edzéssel. Futások, mérések, teljesítménymérés, de partnerek vagyunk a pihenésben és kikapcsolódásban is.
– Említette az Európa-bajnokságot. Milyen anyagi terhet ró ez a versenyzőkre? Utazás, szállás, nevezési díj, edzőtáborok…
– Elég komoly anyagi terhet ró a versenyzőkre és a szülőkre. Eddig is igyekeztünk anyagilag is támogatni a kiemelt eseményeinket, de most fuzionáltunk egy nagy klubbal, az MTK-val, így még nagyobb lehetőségünk van nagyobb segítséget nyújtani. Pályázatok elnyerésével, illetve a XV. kerületi Önkormányzat támogatásával igyekszünk a költségeket előteremteni. Amúgy csak átlag családi fizetésekből ezt nem lehetne kivitelezni!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: