You are here

Kitörés határán a Fudzsi-hegy

A japán „szent hegy” belsejében a magma nyomása tizenhatszorosa a kitöréshez szükségesnek. A kitörés 300 ezer halálos áldozattal járna, és mintegy 40 millió embert kellene evakuálni.

Bármikor kitörhet a Tokiótól 100 kilométerre fekvő, 3.700 méter magas Fuji hegy vulkánja. A szent helyként tisztelt hegy belsejében valószínűleg a 2011. márciusi földrengés következtében a magma nyomása a kitöréshez szükséges tizenhatszorosára növekedett. Ez pedig azt jelenti, hogy a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet. Erre legutoljára 1707-ben, egy nagy földrengés következtében került sor. A becslések szerint akkor 800 millió köbméter vulkáni hamu lepte el a környéket. Még a 100 kilométerre fekvő Tokiót (akkori neve Edo) is több centiméter vastagságú hamu fedte be.

Tudósok megállapítása szerint a Fudzsi magmakamrájában nagyobb a nyomás, mint az 1707-es kitöréskor. Műszerekkel 1,6 megapascalt mértek, ami tizenhatszorosa annak a minimális nyomásnak, amely vulkánkitörést képes beindítani. A Fudzsi környékén 2000 és 2001-ben tapasztaltak olyan jellegű földmozgásokat, amelyek a tűzhányókitörés előjelei. A 2011-ben bekövetkezett 9-es erejű földrengés tovább rontott a helyzeten azzal, hogy a tűzhányó alatt egy 34 kilométer hosszú új törésvonalat nyitott. Ha ez a törésvonal tovább nyílik, olyan hatalmas kitörést okozhat, amelyben az egész Fudzsi összeomlik, továbbá hatalmas földcsuszamlásokat, sárlavinákat indíthat el.

Kutatók szerint három éven belül várható egy nagyobb kitörés, de egy földrengés bármikor elindíthatja azt. Egy ilyen földrengés és az azt követő vulkánkitörés 300 ezer halálos áldozattal járna, és a környékről 40 millió embert kellene evakuálni. A Fudzsi melletti három megye, Kanagawa, Jamanasi és Sizuoka egy esetleges katasztrófa esetére evakuációs tervet készít.
Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: