You are here

Kitiltatnák a felkelő napos zászlókat a 2020-as olimpiáról

Dél-Korea hivatalos úton is kérvényezte, hogy a jövő nyáron megrendezésre kerülő Tokiói Olimpiáról tiltsák ki a felkelő napos zászlókat.

Dél- Korea először a házigazdát, Japánt kereste meg ez ügyben. A koreai olimpiai bizottság hangsúlyozta, hogyha ezeket a zászlókat beengedik az olimpia helyszíneire, azzal megsértenék a nagyszabású sportesemény békét hirdető szellemiségét.

A közismert zászló egy piros napkorongból és a belőle kiinduló piros sugarakból áll. Véleményük szerint Japán régi zászlója – a horogkereszthez hasonlóan- nacionalista jelképként funkcionál.

A jelkép a Japán birodalom azon korszakát szimbolizálja, amikor az országot a katonai agresszió vezérelte – nyilatkozta Park Jang Vu miniszter.

Ahogyan az európaiakat a horogkereszt, az ázsiai országokat ez a zászló emlékezteti a második világháború borzalmaira.

A japán szervezők nem tiltanák be, hiszen szerintük ezek a zászlók nem számítanak tiltott szimbólumnak és egyáltalán nem hordoznak politikai jellegű üzenetet.

Mindezek után a Dél-Koreai kulturális, sport- és turisztikai minisztérium a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult. Thomas Bachnak – a NOB elnökének- írt levélben fejezte ki „csalódottságát és felháborodását” az üggyel kapcsolatban. Levelükben kitértek a fent leírtakra, illetve felhívták arra is a figyelmet, hogy a FIFA is kitiltotta ezeket a zászlókat a nemzetközi focimeccsekről.

A tokiói szervezőbizottság egyelőre nem reagált a NOB-hoz is elküldött kérelemre.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: