You are here

Kínai-amerikai versengés a Dél-kínai-tengeren

Lassen hadihajó kép

A Délkelet–ázsiai térséghez tartozó Dél-kínai-tengeren hasonló biztonságpolitikai állapotok vannak, mint a közvetlen, szomszédságban elterülő Japán felségvizeken. A tengerek feletti ellenőrzésért folyamatos versengés folyik ebben a térségben is.

A Dél-kínai tengeren több, jelentős nagyságú, olaj és földgáz lelőhelyet tartalmazó szigetcsoport van. Ezekre Kína, Tajvan, Vietnam, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Brunei is egyszerre igényt tart. Ugyanakkor a Dél-kínai-tenger a Távol-Kelet egyik fontos kereskedelmi útvonala. Többek között itt hajtják végre a világ, tengeri olajszállításának egyharmadát.

Megfigyelők szerint Kína jó ideje próbálja átvenni a hatalmat a térségben, célja Amerika és a területi igényeikkel fellépő államok teljes kiszorítása a Dél-kínai-tengerről. Több alkalommal is megpróbálta innen elűzni, korlátozott mértékű katonai erő alkalmazásával kisebb-nagyobb vetélytársait. Ezen tevékenységnek megfelelően a senki földjén található zátonyokat mesterséges szigetekké alakítja át. Ezeken katonai célokra is alkalmas repülőtereket és kikötőket épít, illetve katonai bázis építése is elkezdődött a Spratly-szigeteken. A térségben fél éve nagyszabású hadgyakorlatot is tartottak. Bonyolítja a helyzetet, hogy a nemzetközi jog lehetővé teszi a tengeri területek elbirtoklását.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok Haditengerészete a rakétákkal felszerelt, USS Lassen nevű romboló-hadihajóját odairányította a Spratly-szigetekhez. A Kínai Külügyminisztérium szerint Washington megsértette az ország területi szuverenitását, mivel a pekingi kormány engedélye nélkül, illegálisan hajózott be a kínai vizekre, többek között sértve Kína biztonsági érdekeit. Egyúttal jelezte, hogy idáig támadó fegyvereket nem telepített a térségbe, ellentétben „egyes országokkal”. Washington nyilatkozatot tett közzé, e szerint nem fogadják el Kína szuverenitását a Dél-kínai-tenger felett, a szabad hajózás és a szabad kereskedelem elvei alapján pedig a jövőben újabb járőr-hadihajókat vezényelnek majd a térségbe. Biztonságpolitikai szakértők szerint a jelenlegi feszült helyzet normalizálódásának elmaradása esetén, vagyis megegyezés híján, akár beláthatatlan, globális következmények is lehetnek.

(MTI nyomán)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: